Meer mogelijkheden door extreem macro objectief

Pasgeboren vuurgarnaal

Voor Development probeer ik zoveel mogelijk verschillende diersoorten te fotograferen. De dieren die een ‘gemiddelde’ grootte hebben zijn daarbij het makkelijkst; bijvoorbeeld een puppy of een jong vogeltje kun je goed op een tafel fotograferen met ‘standaard’ apparatuur. Zodra dieren heel klein of groot worden, wordt het lastiger. Bij hele kleine dieren liep ik altijd tegen de grenzen van mijn apparatuur aan. Daar heb ik nu een oplossing voor gevonden.

Mini visje en rups

De eerste series voor Development waren geen probleem qua formaat. Ik dacht wel eens aan hele kleine soorten, maar realiseerde me heel goed dat dit een probleem zou worden. Zeker als je de foto’s op groot formaat wilt afdrukken. Die soorten werden dus in de ijskast geparkeerd. Bij de series van de Corydoras sipaliwini en het Groot Koolwitje van de afgelopen maanden, ging ik me steeds meer realiseren dat ik toch eigenlijk behoefte had aan gespecialiseerde apparatuur om kleine soorten te fotograferen. Ik had wel een macro objectief en hulpmiddelen zoals tussenringen en een voorzetfilter, maar daarmee lukt het toch niet helemaal.

Tip bij Kamera express

Toen ik in april bij Kamera express was om een nieuwe ‘normale’ macrolens te kopen. Attendeerde de verkoper mij op het LAOWA 25mm f/2.8 2.5-5X Ultra Macro objectief. Ik wist dat er een extreem macro objectief op de markt was, maar daar hangt een stevig prijskaartje aan en ik vond het een te grote gok om dit zomaar te kopen, zonder dat ik wist of ik er voor Development iets aan zou hebben. Dit merk kende ik niet. Het ‘gewone’ macro objectief had ik nodig, dus dat heb ik ook gekocht, maar toen ik thuis kwam ben ik de Laowa lens wel gelijk gaan opzoeken en hoe meer ik erover las, hoe enthousiaster ik werd. Uiteindelijk heb ik besloten om ook deze aan te schaffen.

Heel andere werkwijze

Het fotograferen met de Laowa 25mm is heel anders dan met een ‘normale’ macrolens. Ten eerste heeft hij geen autofocus. Nu stel ik bij macro in de meeste gevallen toch al handmatig scherp, dus dat is voor mij geen probleem. Er is alleen ook geen ‘standaard’ scherpstelring. Scherpstellen doe je door of de vergroting aan te passen of de afstand tussen het objectief en het onderwerp te veranderen. Dit is even wennen, maar wel goed te doen. Ook bij ‘gewone’ macro fotografie gebruikte ik deze techniek al best vaak; de scherpstelling in de uiterste stand zetten en dan de camera bewegen, net zo lang tot het onderwerp scherp is.

Probleem weinig licht

Het lastigste van deze soort fotografie, is dat het diafragma op de lens wordt ingesteld en dat een klein diafragma (groot getal) ook echt een kleine opening betekent. Dan wordt niet alleen de foto donkerder, maar ook het beeld in de zoeker, waardoor je te weinig licht hebt om goed bij scherp te stellen. Bij stilstaande onderwerpen kun je dit oplossen door op F/2.8 scherp te stellen en dan het diafragma naar bv. F/11 of F/16 te draaien, maar bij bewegende diertjes lukt dat natuurlijk niet. Er is bij het objectief een speciaal ringlampje te koop, maar dat ga je zien door een verandering in de belichting, dus dat is voor Development niet bruikbaar. De oplossing die ik gevonden heb, is om een continu licht lamp te kopen, die zo sterk is, dat ik er voldoende bij kan zien, maar weer zo zwak dat hij niet de belichting in de foto verandert.

Eindeloze mogelijkheden

Ik heb de Laowa 25mm inmiddels een aantal keer gebruikt en ik ben er erg blij mee. Het grootste voordeel is dat er nu geen belemmeringen meer zijn qua formaat. Ik heb al een aantal jaar vuurgarnalen in mijn aquarium, die zich vrolijk voortplanten. Ik kon deze nooit fotograferen voor Development, omdat de pasgeboren diertjes maar een paar mm groot zijn, maar nu lukt dat wel. Datzelfde geldt voor de Corydoras soort die ik heb. Deze is een stuk kleiner dan de soort die ik al gefotografeerd heb. Dat was al op het randje, dus ik ging er vanuit dat ik de ontwikkeling van deze kleine soort niet zou kunnen vastleggen. Dat kan nu wel. En dat zullen vast niet de enige soorten zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *