De Ancistrus L159 heeft een naam; Ancistrus luzia

Ancistrus luzia

Een van de dingen waar ik voor mijn project goed op moet letten is dat ik op de juiste manier aangeef welke soort de dieren zijn. Soms is dat lastig, omdat ze in gevangenschap gekweekt zijn en het niet zeker is of ze nog wel ‘raszuiver’ zijn, soms is het onbekend welke soort het precies is, maar het kan ook voorkomen dat ze soort nog niet wetenschappelijk beschreven is. Dit was het geval met de Ancistrus L159, de eerste vissenserie die ik gemaakt heb. Daar is nu verandering in gekomen; deze vissen luisteren vanaf nu naar de naam Ancistrus luzia.

Luzia

De Ancistrus luzia komt voor in de Rio Xingu in Brazilë, voornamelijk rond Altamira. Het zijn dan ook Braziliaanse wetenschappers, die deze soort beschreven hebben. Ze hebben de soort vernoemd naar een skelet van een Paleo-indiaanse vrouw van meer dan 11 duizend jaar oud, dat in de jaren zeventig in Brazilië is gevonden, Luzia. Luzia was ongeveer 1,5 meter lang en is toen ze begin twintig was gestorven. Haar skelet wordt bewaard in het Nationaal Museum van Brazilië in Rio de Janeiro.

L-nummer

Op het moment dat een nieuwe soort ontdekt wordt, kan deze niet altijd gelijk wetenschappelijk beschreven worden. Vooral bij vissen is er op dit gebied nog veel werk te doen. Bij de harnasmeervallen is afgesproken dat de dieren in eerste instantie een nummer krijgen, een L-nummer, waarbij L staat bij Loricariidae, de naam van de familie van de harnasmeervallen. Op het moment dat de soort wel officieel beschreven wordt, krijgt ze een naam en komt het nummer te vervallen.

Het wetenschappelijk artikel over deze soort kan hier gevonden worden A new species of Ancistrus (Siluriformes: Loricariidae) from Tapajós and Xingu basins, Brazil – Neotropical Ichthyology (ni.bio.br)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *