Corydoras similis of toch niet?

Corydoras similis

Corydoras similis met een ‘normale’ tekening

De laatste nieuwe serie voor Development laat de ontwikkeling van de pantsermeerval Corydoras similis zien. Tenminste, dat dacht ik. Het lijkt er namelijk heel sterk op dat de vissen, die ik gekocht heb om mee te kweken, geen ‘echte’ similis zijn, maar een soort kruising/hybride. Hierdoor is het maar de vraag of de serie echt de groei en ontwikkeling van deze soort laat zien. Om zeker te zijn dat ik geen misinformatie verspreid, staat de serie nu op de website onder Corydoras kruising.

Niet gepland

Ongeveer 9 maanden geleden kwam ik deze leuke pantsermeerval bij toeval tegen, toen ik voor voer bij een dierenwinkel was. Het was een soort die al langer op mijn verlanglijstje stond en ik had nog een plekje vrij in mijn aquarium. Ondanks dat ze eigenlijk veel te duur waren (bijna €10 per vis), heb ik besloten om ze toch maar te kopen. Een hogere prijs is ook meestal een indicatie van een betere ‘kwaliteit’ (bijvoorbeeld grotere dieren of wildvang).

Andere vis

In eerste instantie was ik super blij met mijn aankoop. Totdat me na een paar dagen opviel dat één van de vissen er anders uitzag. Dus pakte ik mijn camera om een close-up te maken en daarop was duidelijk te zien dat de vis een andere tekening had. Om er achter te komen wat het dan wel was, ben ik op onderzoek uitgegaan. In de ‘corydoras database’ stond een vis, die er heel veel op leek, maar deze was maar één of twee keer bij een zending vissen aangetroffen en er was verder geen informatie over bijvoorbeeld de vangstlocatie. Dat is meestal niet echt een goed teken. Door een mailtje naar de groothandel te sturen kwam ik erachter dat de vissen nakweek waren. Dan is de kans erg klein dat er een andere wildvang vis bij de groep zit. Dit was zeer waarschijnlijk één of andere kruising. Hier was is natuurlijk niet blij mee; het zijn nog steeds leuke vissen, maar het kon negatieve gevolgen voor mijn project hebben en dan is het helemaal zuur als je zoveel geld betaald hebt.

Corydoras hybrid

De vis met de andere tekening. Ook erg mooi, maar niet zoals het hoort

Onvruchtbaar

Na een paar maanden begonnen de cory’s voor het eerst met eitjes afzetten. Het viel me gelijk op dat een groot deel van de eitjes onbevrucht was. In veel gevallen is gebleken dat kruisingen of hybriden niet vruchtbaar zijn, dus ik had goede hoop dat de vis met het afwijkende patroon de vader van deze eitjes was en dat de bevruchte eitjes wel 2 ‘echte’ Corydoras similis als ouders hadden. Dus heb ik een aantal eitjes apart gezet om een fotoserie te maken.

Toch anders

De eerste twee pogingen liepen op niks uit, maar nadat ik van voer gewisseld was, lukte het wel om de kleintjes groot te brengen. Ook met fotograferen ging alles prima. Tot de één na laatste foto. Hierop zag ik dat de jonge vis een donkere stip aan het begin van de staartvin begon te krijgen. Corydoras similis heeft een donkerdere vlek bij de staartvin, maar die is een soort groen/paars en niet pikzwart, zoals deze stip. Ik heb contact opgenomen met een bevriende kweker, die deze soort ook gekweekt heeft. Hij heeft naar zijn eigen foto’s gekeken en kwam ook tot de conclusie dat dit niet helemaal klopte. Ik heb de foto’s gedeeld in een speciale Corydoras groep op Facebook en daar bleek dat ik niet de enige was; zelfs tot en met Italië bleken er kwekers te zijn met precies dezelfde problemen. Waarschijnlijk is er ergens een grote kweker, die er een echt zooi van gemaakt heeft en allerlei soorten met de Corydoras similis is gaan kruisen. Daarmee zadel je anderen met een probleem op, want het is nu mijn verantwoordelijkheid om de zorgen dat er met de volwassen dieren en de nakomelingen niet verder meer gekweekt wordt.

Consequenties voor de serie

Maar hoe moest het nu verder met de serie? Ik denk dat het niet juist is om deze onder Corydoras similis op de website te laten staan, omdat het maar de vraag is of de ontwikkeling van het visje dat ik gefotografeerd heb, hetzelfde is als een ‘echte’ Corydoras similis. Bij zijn/haar broers en zussen zie ik al duidelijk verschillen, die waarschijnlijk veroorzaakt worden door het feit dat hij/zij genetisch net anders is. Toch wil dat, denk ik, niet zeggen dat de hele serie mislukt is. Het geeft nog steeds een beeld van de ontwikkeling, alleen nu van een kruising/hybride. Hopelijk lukt het me ooit nog een keer om ook een serie van een ‘echte’ Corydoras similis te maken, zodat de twee met elkaar te vergelijken zijn. Dat is dan weer iets wat nog nooit gedaan is en waardevolle nieuwe inzichten kan geven.

Corydoras similis

De serie van de jonge Corydoras

2 antwoorden
 1. C. Huijgen
  C. Huijgen zegt:

  Wat een prachtige foto’s! De ontwikkeling van half larf tot visje met alles er al op en aan is heel goed te zien.
  Ik ben benieuwd of jij nog verder gegaan bent met het kweken van Corydorassoorten (welke dan ook).

  Groeten,
  Cory (van Het Aquaforum

  Beantwoorden
 2. Marlonneke
  Marlonneke zegt:

  Bedankt!

  Op dit moment heb ik een groepje van een andere Corydoras soort (C. axelrodi). Ik begin af en toe afzetgedrag te zien, maar heb nog geen eitjes kunnen ontdekken.

  Groeten Marlonneke

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *