Invisible threat

Mijn nieuwe documentaire fotografieproject Invisible threat is voortgekomen uit Development. Voor Development ben ik op een bepaald moment  bladetende insecten en andere kleine diertjes, zoals slakken gaan fotograferen. In eerste instantie dacht ik (heel naïef) dat ik als voedsel de juiste voedsel plant of in het tuincentrum kon kopen of desnoods in de natuur kon vinden. Al snel kwam ik erachter dat dit niet het geval was; de dieren gingen binnen enkele uren dood. In eerste instantie denk ik dat je zelf iets verkeerd gedaan hebt, maar langzamerhand begon ik een patroon te zien. Kocht ik een nieuwe ‘normale’ plant bij het tuincentrum dan gingen de dieren dood, kocht ik een biologisch geteelde plant of een plant die al jaren in een tuin stond, waar geen chemicaliën gebruikt worden, dan ging het wel goed en bleven de dieren leven. Uit verschillende onderzoeken is naar buiten gekomen dat het overgrote deel van de niet-biologische tuinplanten een cocktail van verschillende bestrijdingsmiddelen bevat. Het werd me steeds duidelijker dat dit de oorzaak was waarom de dieren dood gingen bij een ‘normale’ plant uit het tuincentrum.

Langzamerhand ben ik me steeds verder in dit onderwerp gaan verdiepen, maar het begon me ook steeds meer op te vallen dat de problematiek rondom bestrijdingsmiddelen nog steeds een taboe onderwerp is. Als ik vroeg naar een niet-bespoten plant, werd ik vaak heel boos aangekeken en werd er geïrriteerd gereageerd. Ook viel het me op dat er in bijvoorbeeld de media en politiek niet over gepraat werd in discussies over het behoud van insecten en de biodiversiteit. Er is bijvoorbeeld veel aandacht voor het vervangen van tegels voor planten, maar niemand zegt erbij dat je het beste biologische planten kunt kopen.

Om te proberen om meer aandacht voor de problematiek rondom bestrijdingsmiddelen te genereren heb ik afgelopen voorjaar besloten om hier een documentair fotografieproject over te maken. Hopelijk kan ik hiermee dit probleem zowel letterlijk als figuurlijk bij meer mensen op het netvlies krijgen.

Het eerste deel van dit project is inmiddels klaar; de effecten op insecten. Klik op de link of de afbeelding voor meer info en de foto’s