Invisible threat te zien bij omroep Human

Op zondag 26 november waren de foto’s van Invisible threat en de ‘making of’ te zien in het programma ‘wat houdt ons tegen’ van omroep Human over duurzaam tuinieren.

Eind juni werd ik door één van de redacteuren benaderd met de vraag of ik iets meer over mijn nieuwe fotografieproject kon vertellen. Ze hadden eerder contact gehad met PAN Nederland en zij hadden aangegeven dat ik onderzoek aan het doen was naar de effecten van nieuwe tuinplanten op insecten en andere diertjes in de tuin. Al snel kwam de vraag of ik aan de uitzending zou willen meewerken en ik heb besloten om dat te doen.

De opnames

Op woensdag 20 september waren de opnames in een fotostudio in Amsterdam. Het plan was om te laten zien hoe de foto’s van het project gemaakt worden, dus moest eerst mijn studio opstelling opgebouwd worden. Tijdens het opbouwen vond ook het interview over mijn project en de resultaten daarvan plaats. Gelukkig verliep dat allemaal soepel en hoefde er niet veel opnieuw.

Dode rupsen

Naast alle fotografiespullen had ik ook mijn laatste ‘biotoets’ meegenomen, namelijk twee groepen Zwart Weeskind rupsen, waarvan één groep de bladeren van een nieuwe bramenplant die ik onlangs gekocht had te eten kreeg en één groep die ik gevoerd had met bramenbladeren, waarvan ik zeker wist dat ze veilig zouden zijn. Blijkbaar had dit zo moeten zijn, want op het moment dat ik de rupsen uit hun verblijf wilde halen, bleken de diertjes die gevoerd waren met de nieuwe plant, allemaal dood. In de controlegroep kroop iedereen nog wel vrolijk rond. Een beter voorbeeld van de schade die tuinplanten kunnen aanrichten is er bijna niet, dus dit moest natuurlijk ook gefilmd worden. Ik had mijn extreem macro objectief meegenomen en met een verloopring, die de cameraman gelukkig bij zich had, paste deze ook op de filmcamera. Het was nog even prutsen om genoeg licht en de diertjes scherp in beeld te krijgen, maar het heeft uiteindelijk mooie beelden opgeleverd.

Uiteindelijk zijn we iets van 3 uur bezig geweest. Dat zou je niet zeggen als je de uitzending bekijkt, maar zo werkt dat nu eenmaal met televisie en daar was ik ook op voorbereid.

De uitzending is terug te kijken op Wat houdt ons tegen? | NPO Start

1 antwoord
  1. Rob Bloemendaal
    Rob Bloemendaal zegt:

    Hi Marlonneke, geweldig project is invisible threat! Je hebt mooi zichtbaar gemaakt wat al die rotzooi doet met het kleine leven rondom ons. Bedankt!
    Rob Bloemendaal, Bijenlint Dieren Zoemt

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *