Het probleem van de onbespoten kool

Misvormd koolwitje

Koolwitje dat niet goed uit de pop gekomen is

De afgelopen weken heb ik de laatste rupsen van het Groot koolwitje verzorgd en daarbij iets geleerd+ wat nu precies onbespoten en biologisch is, is nog helemaal niet zo gemakkelijk te bepalen. Sterker nog; zelfs super biologische producten kunnen een groot risico voor dieren zoals rupsen vormen. Een wat mij betreft zeer verontrustende ontwikkeling.

Veilige plantjes

In eerste instantie heb ik voor de rupsen spitskoolplantjes gekocht. Volgens de kweker worden ze vroeg in het seizoen niet behandeld tegen rupsen (later in het seizoen helaas wel) en deze bleken inderdaad helemaal veilig. De nog kleine plantjes waren alleen te weinig voor de vraatzuchtige rupsen, dus ben ik overgestapt op biologische spitskool van Albert Heijn. Ook dat leek goed te gaan.

Landwinkel

Toen ik halverwege de krop was, hoorde ik van iemand dat er bij ons in het dorp een soort landwinkel/biologische groentewinkel is. Dat was een stuk dichterbij dan de grote Albert Heijn winkel in Capelle a/d IJssel, waar ik naartoe moest voor de biologische spitskool, dus ik besloot daar gelijk even te gaan kijken. De eigenaar kweekt alle groente zelf en er werd mij verzekerd dat de kool 100% onbespoten en veilig was. Toch ging het niet goed met de rupsen; er begonnen dieren dood te gaan, ze kregen problemen met verpoppen, sommige poppen gingen na een paar dagen dood en enkele vlinders hadden misvormde vleugels of kwamen moeilijk of helemaal niet uit de pop.

Toch de eigen plantjes

Inmiddels waren de koolplantjes flink gegroeid, dus besloot ik een experiment te doen; de derde en laatste groep rupsen zou ik volledig grootbrengen met koolbladeren uit eigen tuin. Hiervan wist ik immers dat ze 100% zeker onbehandeld waren. Ik zag een duidelijk verschil; de vervuiling in het verblijf van de rupsen was minder groot, het stonk minder n er gingen geen rupsen en poppen meer dood. Alle dieren ontwikkelden zich tot gezonde koolwitjes. Omdat ik met flink wat vragen zat, heb ik contact opgenomen met de Vlinderstichting. Zij vertelden mij dat de sterfte en misvormingen inderdaad het gevolg zijn van behandelde kool.

Verontrustende ontwikkeling

Ik wil hier niet gelijk de biologische groentewinkel de schuld van geven. Het zou namelijk ook kunnen dat de zaden van de koolplanten behandeld zijn en de eigenaar dat niet weet (dan vind ik het nog steeds erg slordig, maar minder erg dan doelbewust liegen over of je producten wel of niet bespoten zijn). Ik ben toch wel een beetje geschrokken van de effecten van dit soort zaden op de vlinders. Als ze er zo’n erge misvormingen van krijgen, wat doet dat dan met ons lichaam als we bijvoorbeeld over langere tijd behandelde kool eten. Daar wil ik liever niet over nadenken. Zelf wil ik volgend jaar weer nieuwe, 100% veilige plantjes in de tuin zetten, zodat de vlinders op z’n minst één veilige plek hebben voor hun eitjes. Dan kan ik tenminste nog een klein beetje helpen…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *