Waarom fotografie

Fotografie draait voor mij heel erg om het laten zien van iets wat je zelf op dat moment niet kunt zien; of het nu een herinnering is uit het verleden die je graag nog eens wat beter zou willen bekijken of iets wat zo klein is, wat er van dichtbij nog fascinerender uit ziet dan van ver af.
Al als kind vond ik het heerlijk om met een camera in de weer te zijn, zeker in de dierentuin, waar ik, als dat maar even mocht, rolletjes (die hadden we toen nog) volschoot. Pas echt serieus werd het toen ik, tijdens het schrijven van mijn afstudeerscriptie voor mijn studie bedrijfseconomie, bij de lokale krant ging werken. Natuurlijk sprak me het werk als journalist erg aan, maar stiekem vond ik het nog veel leuker dat je ook de foto’s bij de stukjes mocht maken. Maar ja, daar stond ik dan als persfotograaf met mijn mooie spiegelreflexcamera, maar totaal geen idee wat ik hier allemaal echt mee kon. Daar moest ik dus  wat aan doen en dat werd de basisopleiding aan de Fotovakschool in Rotterdam. Toen was ik helemaal verkocht en besloot ik verder te gaan met eerst de vakopleiding en daarna de specialisatie. In 2012 heb ik mijn vakdiploma behaald en sindsdien ben ik werkzaam als fotograaf.

Specialisatie dierenfotografie

Het fotograferen van dieren is iets wat er dus al heel vroeg in zat. Tijdens mijn opleiding aan de fotovakschool raakte het een beetje op de achtergrond, omdat dierenfotografie niet door alle docenten serieus genomen werd, maar gelukkig had ik in de laatste modules een docent, François Hendricks, die mij gestimuleerd heeft om er meer mee te gaan doen. Mijn project Development, over de ontwikkeling van dieren in de eerste weken van hun leven, heeft ervoor gezorgd dat dierenfotografie nog meer mijn ‘core business’ geworden is. Door dit project kwam en kom ik met de meest uiteenlopende soorten in aanraking. Niet alleen van een afstandje, zoals in de dierentuin, maar ik moet echt met ze samenwerken in de studio. Dit is enorm interessant en leerzaam, omdat elk dier weer anders is en je elke keer weer nieuwe fascinerende dingen ontdekt.

Door mijn werk voor Development ben ik in contact gekomen met veel verschillende kwekers en fokkers en heb ik een uitgebreid netwerk binnen de dierenwereld opgebouwd.

En dan zijn er natuurlijk nog mijn eigen huisdieren. Dat is begonnen met cavia Bengel en later Heidewachtel Joep, die in 2016 helaas overleden is. Op dit moment heb ik 4 wimpergekko’s Timmy, Olly, Bella en Pixel (Pixel is de wimpergekko die ik gevolgd heb voor Development en ik volg zijn of haar ontwikkeling nog steeds om er later een uitgebreide time-lapse van te kunnen maken). Daarnaast heb ik ook nog aquaria met verschillende vissen, garnalen en slakken.

Biografie:
In 1981 geboren in Schiedam
Woont en werkt in Nieuwerkerk a/d IJssel

Opleiding:
2011-2012: Specialisatie Fotovakschool, afstudeerrichting documentaire fotografie
2009-2011: Vakopleiding Fotovakschool
2001-2008: Bachelor en Master Bedrijfseconomie Erasmus Universiteit Rotterdam

Exposities:
8 juni t/m 1 september 2019: ‘Groei’- Natuurhistorisch museum Rotterdam
25 en 26 mei 2019 Fotofair Hilvarenbeek
19 en 20 mei 2018 Pinkst’Art
4 en 5 juni 2017 Pinkst’Art
7 en 8 juni 2014 Pinkst’Art
19 en 20 mei 2013 Pinkst’Art
24 juni t/m 26 augustus 2012 KUNSTWerk aan de Winkel in Rotterdam Nesselande
27 en 28 mei 2012 Pinkst’Art

Lezingen:
30 november 2019: Fotografencafé Moments-Talk
25 en 26 mei Fotofair

Winnaar Cultuurprijs 2019 Gemeente Zuidplas