Ontwikkeling in micro formaat: tropische triops

Triops

Kweekset

Voor Development ben ik altijd op zoek naar nieuwe diersoorten om te fotograferen. Dan kan bij kwekers thuis, maar het is soms ook makkelijk om zelf een soort te kweken, zodat het fotograferen wat makkelijker met mijn andere werkzaamheden te combineren is. Een tijdje geleden zag ik op Marktplaats een advertentie van eitjes van een diersoort waar ik nog nooit eerder van gehoord had; tropische triops. Inmiddels heb ik een heuse triops kweekset in huis, waar ik hoop de komende weken mee aan de slag te kunnen gaan.

Prehistorische dieren

Triops zijn kleine, kreeftachtige diertjes, die al miljoenen jaren op onze aarde hebben weten te overleven. Ze worden maar maximaal een paar maanden oud en hebben dus een hele snelle levenscyclus. Ik ben deze diertjes dus op het spoor gekomen via een advertentie op Marktplaats. Na wat zoeken op het internet bleek dat dit dieren zijn die je vrij gemakkelijk zelf kunt kweken in een bakje met water. Dat wordt vooral gedaan om kinderen wat meer over de natuur te leren. Overal worden kweeksets aangeboden zelfs bij de lokale speelgoedwinkel. Voor mijn serie komt die prima van pas, dus heb ik besloten om de gok te wagen en een set aan te schaffen.

Heel erg klein

Kreeftachtigen is een groep diersoorten, die ik nog niet gefotografeerd heb, dus dat zou een mooie aanvulling voor mijn project zijn. Voordat het zover is, moet ik nog wel een aantal hordes overwinnen. De eerste is dat deze diertjes super snel groeien, maar ik heb geen idee hoe snel precies. Als ik de tijd tussen twee fotomomenten te groot maak, mis ik een belangrijk deel van de ontwikkeling, maar als ik ze te snel fotografeer, zijn ze op de laatste foto nog niet genoeg veranderd. Het plan is om ze toch maar elke dag te fotograferen. Blijkt dat te snel, dan kan ik er om de dag een foto uithalen en daarna nog een week doorgaan met fotograferen. De tweede uitdaging is dat de eitjes heel erg klein zijn. Ik moet daarom afwachten of de pas uitgekomen triops wel te fotograferen zijn. Ik gebruik een macrolens en heb tussenringen en voorzetlenzen, maar daar is op een bepaald moment een grens aan. De laatste uitdaging is om deze diertjes in leven te houden. Het grootste probleem zal het warme weer van deze zomer zijn. Volgens de gebruiksaanwijzing moeten de eitjes de eerste dagen verwarmd worden met een bureaulampje en kun je ze daarna het beste op kamertemperatuur houden. Maar wat is kamertemperatuur? Op dit moment loopt die af en toe op naar 26°C en dat lijkt me behoorlijk warm. Daarom heb ik besloten om nog even een paar weken te wachten totdat het iets minder warm geworden is en dan met mijn kweekpoging te beginnen. Dus wordt vervolgd…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *