Een bewogen week bij de Rouwgekko’s

Rouwgekko eitjes

Eitjes

‘Ik heb de gekko’s al een aantal dagen niet meer gezien, volgens mij zijn ze ontsnapt’. De nachtmerrie van iedereen die huisdieren heeft; terugkomen van vakantie en te horen krijgen dat je dieren ontsnapt zijn. Dat is wat mij de afgelopen week overkomen is. Op één of andere manier is een deurtje van het terrarium open blijven staan en alle drie de gekko’s hebben die mogelijkheid met beide handen/pootjes aangegrepen om ook de rest van de kamer te gaan verkennen. Wat voor gevolgen heeft dat, hoe lang zijn ze al weg, hoever zijn de weggelopen en zal ik ze ooit nog terug zien?

Eitjes gevonden

Het eerste wat je op zo’n moment doet, is controleren of ze wel echt weg zijn. Je zet het hele terrarium op z’n kop of ze toch niet nog ergens in een hoekje liggen te slapen. Al snel bleek dat ze echt weg waren, maar tijdens mijn zoektocht kwam ik wel iets anders tegen; twee kleine eitjes, die tegen één van de takken geplakt zaten. Dat is best wel een gek moment; het is natuurlijk super dat ze zijn gaan kweken en je (als alles goed gaat) in ieder geval nog kleintjes hebt om te fotograferen, maar doordat ik me zorgen maakte over de volwassen dieren, kon ik daar niet echt blij mee zijn. Ik was bang dat ze niet genoeg eten zouden kunnen vinden en erger nog, niet genoeg water, waardoor ze zouden uitdrogen. Omdat het om kleine diertjes gaat, kunnen ze gemakkelijk in allerlei gaten en kieren kruipen, dus de kans dat ik ze zou vinden was erg klein. Zeker omdat er een flinke kier onder de deur zit, waar ze gemakkelijk onderdoor zouden kunnen.

Eerste gekko gespot

De rest van de dag zat ik een beetje in dubio; natuurlijk wilde ik proberen of ik ze nog ergens kon vinden, maar ze konden echt overal zitten, dus ik had geen idee waar ik moest beginnen met zoeken. Toch maar in de kamer beetje bij beetje dingen opzij geschoven en opeens zag ik in mijn ooghoeken iets bewegen. Een van de gekko’s was uit haar schuilplaats tevoorschijn gekomen. Gelukkig kon ik haar vrij gemakkelijk vangen en weer terug in het terrarium zetten. Dit veranderde de zaak; deze gekko leefde nog en was in de buurt gebleven, dus misschien waren er meer. Ik besloot om een bakje met water en voedsel naast het terrarium te zetten en ’s avonds in het donker te kijken of ze hier op af zouden komen. Het zijn voornamelijk nachtdieren, dus dan was de kans het grootst dat ze zich zouden laten zien.

Vangen in het donker

’s Avonds bleek dat mijn plannetje gewerkt had; aan het einde van de avond dat gekko nr. twee aan het avondeten. Het vangen was alleen deze keer een stuk lastiger, want mevrouw ging er gelijk vandoor. Ze zijn echt razendsnel en kunnen erg goed en ver springen. Op een bepaald moment was ik haar kwijt, totdat ik naast me op de grond zachtjes ‘plop’ hoorde. Ze was boven op mij gesprongen, wat ik helemaal niet door had, totdat ze een tweede sprong vanaf mij naar de grond maakte. Door alles beetje voor beetje weg te halen, kon ik haar isoleren en met een netje vangen. Two down, one to go. Gekko nummer drie bleek het grootste probleem. Zij kwam alleen ’s nachts tevoorschijn. Een paar keer ben ik midden in de nacht met een slaperig hoofd opgestaan om haar te vangen, maar ik was elke keer te laat. Zodra ik het licht aandeed was ze weg. Na een paar dagen besloot ik, ondanks dat het midden in de nacht was, toch maar alles rondom het terrarium af te breken om te kijken of ik haar definitief kon vangen. Het terrarium staat in een boekenkast met bovenop een paar opbergboxen. Die heb ik er langzaam vanaf getild en toen de tweede box bijna op de grond stond hoorde ik zachtjes ‘plop’ en zag ik haar op de grond zitten. Na een korte achtervolging kon ik haar eindelijk vangen en zaten ze alle drie weer veilig in het terrarium. Dat was natuurlijk een hele opluchting, maar ik voelde me ook een beetje schuldig dat ik ze, na zoveel vrijheid, weer in een klein hokje moest opsluiten. Ze kunnen natuurlijk niet vrij in de kamer rondlopen, omdat daar veel te veel gevaren voor ze zijn, maar ik kan wel zorgen dat ze een groter terrarium krijgen en dat ga ik de komende weken dan ook doen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *