Derde vissensoort: Corydoras sipaliwini

Corydoras panda

Corydoras panda 1 dag oud

Eindelijk is hij in de maak; de eerste serie van een Corydoras of Pantsermeerval soort. Deze serie stond al vanaf het begin van Development op de planning en het heeft aardig wat voeten in de aarde gehad, voordat hij er is gekomen. Na de eerste series van zoogdieren begon het een beetje spaak te lopen, omdat ik moeilijk fokkers/kwekers kon vinden, die mij wilden helpen. Daarom ben ik gaan kijken wat ik zelf kon kweken en uitgekomen bij een aquarium. De eerste vissensoort die ik daarvoor kocht was een Corydoras.

Eerste Corydoras

Dit was de Corydoras panda. Erg leuke visjes, maar in de winkel werd me gelijk verteld dat ik er maar niet op moest rekenen dat ze zouden gaan kweken. Gelukkig had de verkoper het mis en na een aantal maanden zaten de eerste eitjes op de ruit van het aquarium. De volgende stap was de jonge diertjes fotograferen. Dat bleek een stuk lastiger dan gedacht.

Problemen met fotograferen

Het vastleggen van de groei van de cory’s bleek helemaal niet goed te gaan. De witte achtergrond, die ik in het fotoaquarium gemaakt had was niet bruikbaar en het water (dat ik uit het aquarium gehaald had waar de jonge vissen in zaten, zodat het juiste samenstelling had) de verkeerde kleur. Na foto nr. 2 heb ik maar besloten om het op te geven van het lukte gewoon niet. Er bleken een aantal dingen mis te gaan met de gezondheid van de jonge panda’s, die waarschijnlijk met inteelt te maken hadden, dus heb ik uiteindelijk besloten om niet meer verder met deze soort te gaan kweken.

Problemen met kweken

Uiteindelijk heb ik mijn fotoaquarium en alles wat erbij hoort kunnen aanpassen en verbeteren, waardoor het fotograferen van vissen wel lukte. Maar nu had ik geen jonge Corydoras meer om te fotograferen. Mijn nieuwe Cory soort, de C. loxozonus, waren een beetje mijn zorgenkindjes. Toen ik ze kocht bleken ze een flinke groeiachterstand te hebben en waren ze zeer verzwakt door het transport, verblijf bij de groothandel onder verkeerde omstandigheden enz. Ik heb ze uiteindelijk weer helemaal gezond gekregen en ze zijn ook gaan kweken, maar veel eitjes zijn onbevrucht of de jonge vissen zijn zo zwak dat ze niet ouder worden dan een paar dagen. Waarschijnlijk is dat het geval van de slechte start van de nog jonge vissen toen ik ze kreeg.

Corydoras loxozonus

Een onbevrucht eitje van een Corydoras loxozonus

Eitjes lenen

Maar wat nu, want ik wilde nog steeds heel graag de ontwikkeling van een jonge Corydoras vastleggen. De beste oplossing leek me om van een kweker eitjes te lenen. Dan hoefde ik zelf geen kweekgroep aan te schaffen, die ik daarna snel weer moest verkopen om plek te maken en waarschijnlijk maanden of zelfs jaren te wachten voordat de ouders oud genoeg zijn om te kweken. Daarom ben ik begonnen met op een aantal plekken, zoals in Facebook groepen, op fora en op Marktplaats oproepjes te plaatsen, maar daar kwam weinig reactie op. Per toeval had ik contact met Roland, een ervaren Corydoras kweker, die ik al kende, over iets heel anders en het gesprek kwam op Development. Hij wilde me wel helpen, dus zodra hij eitjes had ben ik naar Dordrecht geracet om ze op te halen en kon ik eindelijk aan mijn Corydoras serie beginnen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *