En toen waren er opeens 25 rupsen

Antherina suraka

Pas uitgekomen rups

´De eitjes zullen niet allemaal uitkomen´. Met dat idee, heb ik begin november via Marktplaats 25 eitjes van de Antherina sukura vlinder gekocht. Ik kwam de advertentie bij toeval tegen en vond deze soort een mooie aanvulling op dit fotografieproject. Dus heb ik contact opgenomen met de kweker en gevraagd of ik, natuurlijk voor hetzelfde bedrag, ook wat minder eitjes kon krijgen. Dat was volgens haar geen goed idee, omdat het niet zeker zou zijn dat ze allemaal uit zouden komen. Een paar dagen nadat ik de eitjes gekregen had, kwam de eerste rups uit. En toen nog één en nog één. Uiteindelijk had ik anderhalve dag later 25 rupsen rondkruipen. Oeps!

Uitdagingen

Het fotograferen van de jonge rups bleek een behoorlijke uitdaging. Ze zijn maar rond de halve centimeter groot als ze uit het ei kruipen, maar gelijk super actief en mobiel. Omdat ze zo klein zijn, heb je, zelfs met een klein diafragma, maar weinig scherpte diepte en zodra ik op het juiste punt scherpgesteld had, was de kleine rups al weer vrolijk de scherpte uitgelopen. De tweede uitdaging bij deze serie is de timing. Als voorbereiding, heb ik op internet een aantal care sheets over deze soort gelezen en daarin staat dat de rupsen na 6 tot 8 weken gaan verpoppen. Ik wist van te voren al dat ik voor deze serie van mijn ‘normale’ werkwijze zou moeten afwijken.

Andere werkwijze

Je kunt niet een serie over de ontwikkeling van een vlinder maken en dan bij de rups stoppen. Dan mis je het meest bijzondere, namelijk de metamorfose. Maar je kunt ook niet de hele periode (vanaf het uitkomen, tot het ontpoppen van de vlinder) in gelijke stukjes verdelen, want dan krijg je een groot aantal foto’s van een pop die niet verandert. Uiteindelijk heb ik het plan bedacht dat ik, zoals bij de meeste series, om de week een foto zou maken. Dan zou ik op basis van de care sheets rond het moment van het verpoppen uitkomen en vervolgens zou ik nog een extra foto van de pop en de vlinder maken. Totdat ik op een Belgische site een kweekverslag tegenkwam, waarbij de rupsen al na 4 weken gingen verpoppen, in plaats van de 6 tot 8 weken uit de care sheets. Daar ging mijn planning… De enige oplossing die ik had, was om met alle scenario’s rekening te houden. Ik maak dus op dit moment 4 verschillende series, namelijk om de 4 dagen, 5 dagen, 6 dagen en 7 dagen. Als het nodig mocht zijn, kan ik later ook nog overstappen op series om de 8, 10, 12 dagen enz.

Wat te doen met de rupsen

Alle uitdagingen rondom het fotograferen zijn dus als het goed is getackeld. Er blijft alleen nog één ding over; wat doe ik met zoveel rupsen. Nu ze klein zijn, gaat het nog wel, maar de rupsen zullen uiteindelijk rond de 7cm groot worden en veel meer ruimte nodig hebben. Ze gaan daarnaast steeds meer eten, waardoor hun verblijf ook steeds vaker schoon gemaakt moet worden. Het grootste probleem is hun formaat als ze eenmaal ontpopt zijn. Een volwassen Antherina sukura heeft een spanwijdte van rond de 10cm. Als vlinder leven ze maar hooguit een paar dagen, maar dat wil niet zeggen dat je ze niet de ruimte hoeft te geven. Voor 25 volwassen vlinders zul je een erg groot verblijf nodig hebben en ik weet én niet waar ik dat vandaan moet halen én ik heb er de ruimte niet voor. Dus is er maar één oplossing; ik moet op zoek naar mensen die het leuk vinden om een paar rupsen groot te brengen en hun metamorfose tot vlinder te volgen. Dus mocht iemand interesse hebben; stuur me een mailtje dan regelen we dat.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *