Nieuwe uitdaging; duiven fotograferen

Columba livia domestica

5 dagen oud

Vorige week ben ik begonnen met een nieuwe serie voor Development; het fotograferen van de ontwikkeling en groei van jonge duiven. Deze serie stond al een paar maanden op de planning, maar ik moest eerst rustig afwachten totdat het broedseizoen weer zou beginnen, voordat ik de eerste foto kon maken. Een paar weken geleden kreeg ik van de kweker een mailtje dat de eerste eieren gelegd waren.

Toevallig

De duiven zijn eigenlijk per toeval op mijn pad gekomen; in het najaar moest ik in Bodegraven de opening van een belevenistuin fotograferen en daarbij werden als openingshandeling een aantal duiven vrijgelaten. Gelijk ging er bij mij in het achterhoofd ergens een belletje rinkelen. ‘Zal de eigenaar ook met de duiven kweken en misschien wil hij me dan wel helpen met mijn fotoserie?’ We kwamen in gesprek, dus heb ik eerst eens tussen neus en lippen door gevraagd hoe dat precies gaat met duiven houden en of hij ook wel eens jonge duiven had. Toen daar bevestigend op werd geantwoord, heb ik maar de stoute schoenen aangetrokken, over mijn project verteld en gevraagd of hij me misschien wilde helpen. Ik heb het voordeel dat de serie inmiddels al best wel opschiet en ik op mijn telefoon gelijk kan laten zien wat ik aan het doen ben en hoe de foto’s eruit zien. Gelukkig was de kweker gelijk erg enthousiast en hebben we afgesproken dat ik aan het begin van het voorjaar per mail contact zou opnemen.

Planning

Dat heb ik een paar weken geleden gedaan en de kweker vertelde dat hij op korte termijn de eerste eitjes verwachtte. Toen deze er waren, hebben we afgesproken dat ik eerst in Bodegraven zou komen kijken. Dat heb ik gedaan, ongeveer een week voordat de eerste eieren zouden uitkomen. Het grootste probleem was waar we de foto’s zouden maken, want in het duivenhok was eigenlijk niet genoeg plaats. Gelukkig was het geen probleem om de kleintjes mee naar binnen te nemen en de keukentafel te gebruiken. Ik heb ook nog even kennisgemaakt met de aanstaande moeder. Ze liet zich in principe gewoon aaien, maar vond het niet zo heel leuk dat er mensen bij haar nest in de buurt kwamen, dus heb ik haar snel met rust gelaten.

De eerste fotosessie; best wel spannend

Afgelopen donderdag was het zo ver; de eerste fotosessie. Ik ben begonnen met eerst alles op te bouwen en in te stellen en toen dat klaar was ging de kweker het jonge duifje halen. Wat een ukkie. Zijn ogen zaten nog dicht en hij zat een beetje versuft erbij. Van het fotograferen leek hij gelukkig totaal geen last te hebben en ook de ouders vonden het niet erg dat hun jong even weggehaald werd. Omdat alles al klaar stond en hij zo braaf bleef zitten, duurde het fotograferen niet langer dan een paar minuten.

Columba livia domestica

Postduif 1 dag oud

Snelle groei

Omdat duiven relatief snel groeien, hebben we afgesproken om elke 4 dagen een foto te maken. Op de laatste foto zijn ze dan 4 weken oud. Gisteren heb ik de tweede foto gemaakt en ik stond echt versteld hoeveel de jonge duif in die paar dagen al gegroeid was. De oogjes begonnen al een beetje open te gaan en hij leek verdubbeld in formaat. Ik ben heel erg benieuwd hoe dat de komende weken gaat. Wordt vervolgd…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *