Vissensoort nummer 2: Hypancistrus L201

Hypancistrus L201

Hypancistrus L201 eitjes

Deze week ben ik begonnen met de negende serie voor Development. Wederom een meerval soort; de Hypancistrus L201. Eigenlijk had ik verwacht dat het nog een aantal maanden zou duren voordat deze soort zou gaan kweken, maar gisteravond heb ik voor het eerst eitjes ontdekt. Een behoorlijke verrassing omdat de vissen nog erg klein/jong zijn en zeker omdat ik er vanuit gegaan was dat het allemaal mannetjes waren…

Nieuwe soort of niet?

Na de eerste vissenserie, van de Ancistrus L159, stond ik voor een dilemma; kies ik voor de hobby of voor mijn fotografieproject? Ik heb namelijk niet onbeperkt ruimte (en tijd)voor aquaria, dus als ik een soort eenmaal gefotografeerd heb, moet ik kiezen, of ik hou de vissen en het blijft bij de fotoserie die ik al heb, of ik kies voor een nieuwe soort en dus een volgende serie. Dat is best een lastige keuze, want het gaat wel om levende wezens, waarbij het afwachten blijft of ze wel op een goede plek terecht komen, maar mijn fotografie project is van de andere kant ook gewoon heel erg belangrijk. Thuis fotograferen op het moment dat het mij het beste uitkomt en het te combineren is met betaalde opdrachten blijft een stuk makkelijker dan bij een kweker thuis. Uiteindelijk werd de keuze me wat makkelijker gemaakt; de vissen bleken nogal productief te zijn qua kweken, maar in mijn netwerk/regio was er erg weinig vraag naar de jonge vissen (zeg maar gerust geen), ondanks dat het om een zeldzame en mooie soort ging. Ik ben van mening dat je alleen dieren moet kweken als je zeker kunt zijn dat je een goed huis voor de kleintjes kunt vinden en dat lukt dus heel erg moeilijk. Dus leek het me beter dat ze naar iemand zouden gaan, bij wie dit wel zou lukken of die in ieder geval genoeg ruimte voor de kleintjes had om ze zolang op te vangen.

Nieuwe vissen, man of vrouw?

Ik had al een Hypancistrus L201, dus leek het me de meest logische keuze om er daar een aantal van bij te kopen. Dat zijn er uiteindelijk drie geworden. Toen begon het spannende gedeelte, want zijn het mannetjes of vrouwtjes? Dat is bij deze soort namelijk heel erg lastig te zien, zeker als ze nog niet volgroeid zijn. Toen de vissen eenmaal gewend waren en goed doorvoed, heb ik ze gefotografeerd om te kijken of er al iets van geslachtskenmerken zichtbaar was. In de meervallen Facebook groep was de mening dat de kans groot was dat het merendeel of zelfs allemaal mannetjes waren. De moed zakte me dus al in de schoenen, want als je het niet kunt zien, hoe kan ik dan voorkomen dat ik weer alleen maar mannetjes koop. En toen had ik gisteravond dus opeens eitjes. Blijkbaar is toch minimaal één van de vissen en vrouwtje, dus als het lukt om de eitjes uit te laten komen, dan kan ik over een paar dagen beginnen met fotograferen. Wordt vervolgd…

Hypancistrus L201

Hypancistrus L201

Hypancistrus L201

Stekels/beharing op de eerste vinstraal van de borstvinnen is één van de kenmerken van een mannetje

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *