Nieuw project: rouwgekko’s

Lepidodactylus lugubris

Rouwgekko – Lepidodactylus lugubris

Het begon allemaal met een post op een aquariumforum van een kennis. Nu een paar weken later, ben ik de trotse eigenaar van 3 Lepidodactylus lugubris of Rouwgekko dames. Super leuke diertjes, die ook nog eens zeer bijzonder zijn; ze zijn namelijk parthenogenetisch. Dat wil zeggen dat ze zichzelf min of meer kunnen klonen en kunnen voortplanten zonder dat er een mannetje aan te pas komt. Hopelijk gaan ze de komende maanden eitjes leggen en kan ik van de jonge diertjes een fotoserie maken.

Gekko’s als huisdier

Het begon dus met de forumpost van mijn kennis, over haar dwerggekko’s die ontsnapt waren. Ik heb gekko’s altijd leuke dieren gevonden, maar me nooit gerealiseerd dat er ook dwergsoorten bestaan en dat je ze vrij gemakkelijk als huisdier kunt houden. Nadat ik haar verhaal gelezen had, ben ik gelijk gaan Googlen en daarbij kwam ik erachter dat ze ook nog eens gemakkelijk te kweken zijn. Dus toen was mijn interesse wel gewekt. De volgende vraag was; welke soort moet ik kiezen? Tijdens mijn ‘internet research’ kwam ik de Rouwgekko tegen. Een soort die geschikt is voor beginnende terrariumhouders; je kunt ze gewoon op kamertemperatuur houden, ze hebben geen speciale UV lampen nodig en je kunt ze voeren met een speciaal ontwikkeld gekko voer, waardoor je niet gebonden bent aan levende insecten.

Reptielenbeurs

Mijn volgende stap was om een aantal grote dierenwinkels te bezoeken in de hoop dat ik het e.e.a. kon bekijken, maar dat viel behoorlijk tegen; zelfs de grootste winkels hebben maar een hele kleine terrariumafdeling en Rouwgekko’s kon ik al helemaal niet vinden. Op 1 april was er een grote reptielenbeurs in Houten, dus dat leek me een betere plek om alles aan te schaffen. Je kon online kaartjes kopen en ik was al gewaarschuwd dat een kaartje aan de deur kopen geen goed idee zou zijn. Toen ik aankwam was ik blij dat ik naar dit advies geluisterd had, want ik wist niet wat ik zag toen ik de rijd voor de kassa zag. Het leek wel Madame Tussauds. En dat voor een reptielenbeurs. Ook binnen was het erg druk en ik heb met verbazing om me heen gekeken. Overal zag je bijzondere dieren, van grote wurgslangen (met bovenop de stand tassen van slangenleer, die echt diervriendelijk) tot bijzondere kikkers, kameleons in allerlei kleuren en grote insecten, zoals schorpioenen, spinnen en gigantische kevers. Al snel vond ik een Nederlandse kweker met Rouwgekko’s. Hij had mooie grote diertjes, die er gezond uitzagen, dus heb ik er bij hem 3 gekocht. Gelukkig net op tijd, want het waren de laatste en er waren nog andere geïnteresseerden. Daarna moest ik nog het terrarium en alle andere benodigdheden bij elkaar sprokkelen en kon ik met mijn diertjes naar huis.

In het terrarium

Een deel van de inrichting, waaronder de planten en de bodem had ik al eerder gekocht, dus ik kon het terrarium gelijk gaan inrichten en de gekko’s in hun nieuwe verblijf zetten. In het begin bleven ze nog een beetje schuw op een randje zitten, maar inmiddels hebben ze hun hele verblijf verkend en voelen ze zich er prima thuis. Ze zullen de komende maanden nog wat moeten groeien en hopelijk beginnen ze ergens deze zomer met het leggen van eitjes.

Lepidodactylus lugubris

Schuilen op het randje

Lepidodactylus lugubris

Al helemaal gewend

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *