De sneller groeiers van het dierenrijk; kanaries

Serinus canaria

Kanarie, één dag oud

De afgelopen week heb ik weer een nieuwe serie voor Development kunnen afronden; de ontwikkeling van een jonge kanarie tot een echte vogel. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar deze vogels zijn met 3 weken oud al bijna niet meer van hun ouders te onderscheiden. Het is echt niet normaal hoe snel ze groeien. Om dat allemaal goed vast te kunnen leggen heb ik ook mijn schema moeten aanpassen naar elke 3 dagen een foto.

De voorbereidingen

Voordat ik met de serie begon ben ik even bij de kweker gaan kijken om door te spreken hoe we het zouden gaan doen. Ik mocht in het hok kijken, waar het vrouwtje al op de eitjes zat en we hebben bepaald op welke plek we de ‘mobiele studio’ voor de fotoshoot zouden opbouwen. Het was nog spannend of en wanneer we met de serie konden beginnen, omdat het haar eerste nestje was en dat niet altijd helemaal goed gaat. Gelukkig was ze gelijk al een goede moeder en een paar dagen later kwamen er twee kleine kanaries uit het ei.

Heel erg klein

Omdat jonge kanaries als ze net uit het ei komen erg klein en teer zijn, was het de eerste keer best wel spannend of het allemaal goed zou gaan. Om alles zo min mogelijk te verstoren heeft de kweker de kleintjes met twee lepeltjes uit het nest gehaald. Alles stond van te voren al klaar met de juiste instellingen, waardoor het fotograferen zo kort mogelijk hoefde te duren. Na een paar minuten stond alles er goed op en konden de kleintjes weer terug naar hun moeder.

Snelle verandering

De volgende sessies stond ik elke keer weer versteld hoeveel de jonge kanaries in de tussentijd veranderd waren. Er zat maar drie dagen tussen, maar het leek wel weken. Wat eerst een beetje vreemd stompje was, kreeg binnen een paar dagen veerpennen en groeide weer een paar dagen later uit tot een volledige vleugel. Het gedrag van de klein kanarie veranderde ook snel. De eerste sessies lag hij een beetje verdwaasd op het doek te kijken, maar daarna werd hij steeds alerter. Maar hij bleef, tot onze verbazing, wel steeds heel braaf zitten. De kweker vertelde dat hij verschil merkte tussen dit jong en andere dieren die hij groot gebracht had. Ons fotomodel leek veel meer op z’n gemak bij mensen en kwam vaker gedag zeggen als zijn baasje in de kooi bezig was. Ondanks dat gingen we er wel een beetje van uit dat de laatste sessies wel eens lastiger zouden kunnen worden en bij foto zeven lag er dan ook een vangnet klaar, voor het geval dat. Dat bleek gelukkig niet nodig, want hij bleef nog steeds heel braaf zitten, totdat de fotosessie afgelopen was. Tot de laatste sessie. Het kleintje was nu 3 weken oud en groot genoeg om uit te vliegen. Dan is een interessante ruimte, waar je normaal nooit komt en van alles te ontdekken valt, natuurlijk erg leuk. Dus na een paar minuten ging hij op onderzoek uit. Eerst schrokken we wel een beetje, maar hij bleek zich gelukkig eenvoudig te laten vangen en uiteindelijk hebben we toch nog vrij gemakkelijk de laatste foto kunnen maken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *