Na lang wachten eindelijk een kleine rouwgekko

Lepidodactylus lugubris

Net uit het ei

Afgelopen weekend zijn eindelijk de eitjes van de rouwgekko’s uitgekomen. Na voor mijn gevoel heel erg lang wachten. Omdat ik ze bij toeval ontdekt heb, had ik echt geen idee wanneer ze gelegd zijn, dus ik begon, ik denk, anderhalve maand geleden al met kijken of er iets te zien was. Natuurlijk meerdere keren per dag en dat begon best wel op mijn zenuwen te werken. Nu is dat gelukkig voorbij en heb ik 2 mini gekko’s om te fotograferen.

Leeg eitje

Uiteindelijk was het allemaal nog best wel spannend. Zaterdagmiddag ontdekte ik opeens dat er een barst in één van de eitjes zat. Dus natuurlijk gelijk mijn camera gepakt om dat te fotograferen. Vervolgens heb ik het potje met de eitjes in het zicht neergezet, zodat ik ze in de gaten kon houden en van dichtbij kon meemaken hoe de kleine gekko uit het ei zou kruipen. Tenminste dat was het plan. Er gebeurde alleen niks. Dan ga je je natuurlijk steeds meer zorgen maken ‘had ik ze niet mogen verplaatsen?’, ‘Is hij van het geluid van de camera geschrokken?’. Uiteindelijk heb ik na een tijdje besloten om de baby gekko maar een handje te helpen, door voorzichtig met een pincet de losse stukjes eischaal weg te halen. Toen ik het eerste stukje weghaalde, kreeg ik de schrik van mijn leven; het eitje was leeg. Dus heb ik nog wat meer weggehaald om zeker te weten dat ik het goed zag en toen zag ik opeens een kleine gekko onder het stukje hout zitten, waar de eitjes op vastzaten. Ze was al eerder uit het ei gekropen en had blijkbaar weer netjes het deurtje achter zich dichtgedaan.

Super mini

Het is echt bizar hoe klein baby rouwgekko’s zijn als ze net geboren zijn. Om straks de overzichtsfoto te kunnen maken, moest ik haar meten en ik kwam niet verder dan 3cm van het puntje van haar neus tot het puntje van de staart. De eerste uren heb ik haar met rust gelaten. Daarna heb ik een klein terrariumpje voor haar ingericht met wat takjes om op te klimmen en blaadjes als schuilplaats en ’s avonds heb ik de eerste studio foto gemaakt. Het voeren was ook nog best wel een uitdaging. Als voorbereiding had ik een springstaartjes kweek opgezet als mini voer voor de eerste dagen, maar niet alle dieren eten dat. Dus heb ik ervoor gezorgd dat ze ook gekko voer hadden om te eten. Het lastige was alleen om aan een voerbakje te komen voor zo’n kleine diertjes. De meeste bakjes zijn eerder formaat zwembad en dat is natuurlijk niet handig. Uiteindelijk was een dop van een klein waterflesje het kleinste dat ik kon vinden.

Het tweede eitje

Er was nog een tweede eitje, maar daar gebeurde zaterdag niks mee. Zondag zag ik opeens dat hier donkere vlekken op kwamen, een teken dat ook dit uit zou gaan komen. Om deze keer niets te missen, ben ik er gelijk bij gaan zitten met mijn telefoon in de aanslag, zodat ik het misschien kon filmen. Na ongeveer 20 minuten kwam er een scheurtje in de eierschaal. Dit was blijkbaar zo vermoeiend dat de kleine gekko eerst even moest bijkomen, voordat ze de schaal verder kon openduwen. Ondanks dat ik echt helemaal klaar zat, was ze er al een flink stuk uit voordat ik het door had. De rest van het proces heb ik wel kunnen filmen en staat hieronder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *