Geen wandelende maar rennende tak

Australische flappentak

Een tijdje geleden heb ik een blog geschreven over mijn eitjes van een wandelende takkensoort, de Australische Flappentak. Wat zo makkelijk leek – je bestelt eitjes online, wacht tot ze uitkomen en maakt foto’s van het jonge diertje – bleek een veel grotere uitdaging dan gedacht. Ter eerste is het blijkbaar helemaal niet vanzelfsprekend dat als je eitjes koopt, ze ook uitkomen en een wandelende tak blijkt ook niet zo rustig als zijn naam doet vermoeden.

Komen ze wel uit?

Eind mei heb ik de eitjes bij een hierin gespecialiseerde webshop gekocht. Er stond bij dat er eitjes van verschillende leeftijden in het bakje zouden zitten, waardoor je de garantie zou hebben dat de eerste na 2 maanden zouden uitkomen. Ik ging er dus van uit dat ik eind juli met de Flappentak serie zou kunnen beginnen. Het werd 23 juli, precies 2 maanden na aankoop, maar er gebeurde niets. Het is ook wel logisch dat je op zoiets niet de klok gelijk kunt zetten, maar het was best warm geweest, waardoor bij de meeste dieren de eitjes sneller ontwikkelen, dus ik ging ervan uit dat ik niet lang zou moeten wachten. Maar een week later was er nog steeds geen eitje uitgekomen en twee weken later ook niet. Ik begon steeds meer het vermoeden te krijgen dat deze 2 maanden ‘garantie’ niet de waarheid was en dat het of nog maanden zou duren of de eitjes helemaal niet zouden uitkomen.

Andere oplossing

De vraag was of ik nog zo lang wilde wachten totdat ik duidelijkheid zou hebben of dat ik op een andere manier aan een jonge Flappentak zou proberen te komen. Toen zag ik ongeveer 2 weken geleden op Marktplaats een advertentie van iemand die en eitjes en jonge Flappentakken aanbood. Dus heb ik een berichtje gestuurd met de vraag of de verkoper ongeveer wist wanneer de eitjes zouden uitkomen. Dat bleek lastig, dus heb ik gevraagd of ik misschien een net uit het ei gekropen Flappentak kon komen ophalen. Daar wilde de kweker me gelukkig mee helpen en we hebben afgesproken dat ik een berichtje zou krijgen als er weer een kleintje geboren was. Dat was vorige week vrijdagmiddag, dus ben ik hals-over-kop naar Utrecht gereden om mijn baby Flappentak op te halen.

Rennende tak

Omdat het al laat was en, ondanks dat het ‘maar’ een insect is, ik de Flappentak niet teveel stress op één avond wilde bezorgen, heb ik besloten om de fotosessie uit te stellen tot de volgende ochtend. Toen ik haar ophaalde, zat ze nog met minimaal 1 poot vast in haar eitje, dus ook de volgende dag zou ze nog een 1 dag oude Flappentak zijn. Ik heb haar voorzichtig met een blaadje op de witte achtergrond gezet en al heel snel kwam ik er achter dat wandelende takken liever rennen dan wandelen. Gelukkig kon ik haar elke keer tegenhouden en weer opnieuw op het juiste plekje voor de foto zetten. Na ongeveer 5 minuten was ze uitgerend en bleef ze netjes stilzitten voor de foto. Ik ben heel erg benieuwd hoe de volgende sessie zal gaan, hopelijk doet ze dan haar naam wat meer eer aan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *