Mysterieuze eitjes uit de tuin

onbekende eitjes
Veel series voor mijn project zijn gepland, maar soms komen ze ook per toeval op mijn pad. Zo ook de serie waar ik hopelijk de komende weken aan ga werken; ik heb namelijk een aantal mysterieuze eitjes in de tuin ontdekt. Het lijken eitjes van een slak te zijn, maar ik heb geen idee of het om een huisjesslak of een naaktslak gaat en de exacte soort is in dit stadium al helemaal niet vast te stellen.

Dahlia´s

De eitjes heb ik dus per toeval ontdekt; bij het tuinieren. Dit jaar heb ik voor het eerst Dahlia’s in de tuin staan, omdat ik veel met macrofotografie aan het experimenteren ben geweest en Dahlia’s zijn erg fotogenieke bloemen. Ze zijn alleen niet winterhard. Je kunt ze laten overwinteren door de knollen na de eerste vorst, als de planten in winterrust gegaan zijn, uit de graven, ze schoon te maken en ze dan op een koele plek tot het voorjaar te bewaren. In april/mei kun je ze dan opnieuw in de tuin planten. Bij het uitgraven van de Dahlia’s zag ik tussen de aarde die ik uit de bloempot gehaald had, opeens een doorzichtig bolletje liggen. Ik herkende dit gelijk van de naaktslakken serie, die ik eerder gemaakt heb; dit was een slakkeneitje. Toen ik goed keek, zag ik er nog meer liggen, dus ben ik binnen snel een bakje gaan halen om ze in te doen.

Welke soort?

De grote vraag is nu van welke soort de eitjes zijn. Zoals gezegd heb ik eerder een serie van een naaktslak gemaakt. Deze soort zit in mijn tuin, dus daar zouden het eitjes van kunnen zijn en dan zou ik geen nieuwe serie kunnen maken. Voor mijn gevoel zien deze eitjes er anders uit; als ik het me goed herinner waren de Akkerslak eitjes kleiner en echt rond, terwijl deze iets langwerpig zijn. Zover ik weet zitten er ook grotere naaktslakken in de tuin, dus ze zouden ook van een andere naaktslakken soort kunnen zijn. In de afgestorven Dahlia zaten meerdere kleine huisjesslakken. Zou dat misschien een aanwijzing kunnen zijn en zouden het eitjes van deze soort zijn? Maar hebben huisjesslakken wel doorzichtige eitjes? Allemaal vragen waar ik zelf niet echt een antwoord op wist.

Determinatiegroep

Op Facebook ben ik lid van een determinatiegroep, dus heb ik een foto van de eitjes gemaakt en daar om advies gevraagd. De conclusie is dat er in dit stadium nog niets met zekerheid te zeggen valt. Doorzichtige eitjes komen vaak voor bij naaktslakken, maar het is niet uitgesloten dat ze van een huisjesslakken soort zijn. Er zit dus niets anders op dan afwachten totdat ze uitkomen en kijken of de jonge slakjes wel of niet een huisje hebben. Daarna moet ik dan proberen om iemand te vinden die me bij de determinatie van de exacte soort kan helpen. Ze zitten nu in een krekeldoosje met aarde dat op mijn werkkamer staat. Hopelijk zorgt de hogere kamertemperatuur ervoor dat ze de komende weken uitkomen. Wordt vervolgd…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *