Schoolplaten voor basisscholen Zuidplas

Schoolplaten

Een aantal van de ontvangers met hun schoolplaat

Het heeft even geduurd, maar deze week heb ik eindelijk mijn ‘tegenprestatie’ voor de Cultuurprijs Zuidplas, die ik vorig jaar november gewonnen heb, kunnen inlossen. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden waar de winnaar een bestemming voor moet bedenken die ten goede komt aan cultuur in de gemeente. Het was voor mij gelijk duidelijk dat ik iets wilde doen met de educatieve waarde van mijn project en dus het onderwijs.

Beperkingen door Corona

In eerste instantie was het plan om op de scholen iets over het project te gaan vertellen, maar toen in maart de Corona epidemie begon en de scholen moesten sluiten, werd snel duidelijk dat dit niet zou gaan lukken. Als fotograaf was dit ook een lastige tijd, dus om toch eventueel wat extra inkomsten te genereren, heb ik eind april besloten om een aantal series van het project als Schoolplaat aan te bieden. Daarvoor waren de foto´s alleen als high-end print in beperkte oplage beschikbaar. Dit bood gelijk een oplossing voor de tegenprestatie voor de Cultuurprijs. Omdat ik voor de schoolplaten series niet meer gebonden was aan een oplage, kon ik voor het geldbedrag voor alle scholen een schoolplaat laten maken. We hebben gekozen voor een plaat met daarop de ontwikkeling van het Kleine Koolwitje.

Zelf lesprogramma samenstellen

Omdat op mijn website alle series van het project staan en de scholen tegenwoordig allemaal een digitaal bord hebben, is het voor de docenten mogelijk om met de schoolplaat i.c.m. de website zelf een lesprogramma samen te stellen, waarbij ze de kinderen kunnen laten zien hoe dieren groeien. Het was eigenlijk de bedoeling om een officiële uitreiking van de eerste schoolplaat te organiseren waarbij ik deze samen met de wethouder zou gaan overhandigen, maar door de aangescherpte Corona maatregelen kon dit niet doorgaan. Omdat het waarschijnlijk lang zal duren, voordat een officiële uitreiking wel weer toegestaan is, heb ik besloten om zelf de schoolplaten bij de scholen langs te gaan brengen.

Spontane gastles

Verspreid over drie dagen heb ik alle 16 basisscholen in de gemeente Zuidplas bezocht. Daar kreeg ik erg leuke reacties op de platen; leerlingen kwamen geïnteresseerd kijken wat ik meegebracht had. Zelfs de allerkleinsten uit de kleuterklas, die gelijk met de juf gingen bespreken wat er op de plaat te zien was. Op een van de scholen leidde dit zelfs tot een spontane mini gastles. De directeur wilde graag in één van de klassen een foto maken met de leerlingen en de schoolplaat. Hierbij moest ik natuurlijk even uitleggen wat de aanleiding was en wat mijn project precies inhoudt. Omdat ik toch voor het digitale bord stond, heb ik er gelijk maar even de website bijgepakt om een aantal foto’s te laten zien en er gelijk ook maar iets over uitgelegd. Dat was erg leuk om te doen en zowel de klas als de juf waren zeer enthousiast over de foto’s en het project. Ik hoop dat de scholen nu en in de toekomst veel plezier aan de schoolplaten zullen hebben en ze een steentje kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie dieren- en natuurliefhebbers.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *