Oog in oog met een majestueus dier

Konikpaarden in de Oostvaardersplassen
Tsja, dan ga je een blog schrijven om te laten zien dat je niet alleen dieren fotografeert en dan begin je met een post over…jawel dieren. Dat was dus niet helemaal de bedoeling, maar ik heb het afgelopen weekend iets bijzonders meegemaakt, waar ik toch graag over wil schrijven: Oog in oog staan met een Konikpaard van een paar honderd kilo.Excursie met de (eco) kar van Staatsbosbeheer in Flevoland
Het begon allemaal november vorig jaar. Ik ben toen voor de eerste keer mee geweest met een excursie van Staatsbosbeheer in de Oostvaardersplassen; met de flevokar op zoek naar herten en andere dieren tijdens de bronsttijd. Die was een geweldige ervaring. Met een grote kar reden we door de Oostvaardersplassen en bleven we onder andere meer dan een half uur staan tussen een kudde van honderden Konikpaarden. Normaal ben je al blij als je één dier ziet tijdens een dagje fotograferen in de natuur (tenminste in mijn geval, want ik heb het geduld niet om uren in een schuilhut te gaan zitten), dus dit was als fotograaf erg bijzonder. In de maanden hierop volgend heb ik veel mensen de tip gegeven dat dit een erg leuke excursie is om te doen en zelf had ik in mijn hoofd dat ik nog een keertje terug wilde, maar dan met de iets kleinere ecokar, waardoor je nog dichterbij kunt komen.

Geen Oostvaardersplassen maar Horsterwold

Die tweede keer was afgelopen zaterdag samen met klasgenootje van de Fotovakschool Anja Stolk. De ecokar excursies in de Oostvaardersplassen waren allemaal al vol, maar er was nog wel plek in een ander gebied in Flevoland, het Horsterwold. De excursie begon om twee uur, maar we besloten om voor die tijd nog even bij de Oostvaardersplassen te gaan kijken. Op de weg naar het bezoekerscentrum zagen we ze opeens staan; een grote kudde Konikpaarden. Dus de auto langs de kant van de weg geparkeerd, wandelschoenen aan en uitzoeken hoe we bij de paarden konden komen. We moesten een stukje omlopen en kwamen toen bij een wildrooster waar aan de andere kant al een aantal mensen stonden; en dus een stuk of 100 wilde paarden. Camera tevoorschijn gehaald en begonnen met fotograferen. Na ongeveer 20 minuten gebeurde er iets heel bijzonders. Wij hadden niet alleen interesse in de paarden, maar een aantal dieren vond ons ook heel interessant; ze liepen op ons toe en begonnen aan alles te snuffelen. Daar sta je dan als mens naast een dier van een paar honderd kilo. Gelukkig had Anja al flink wat ervaring met deze paarden en wist ze dat ze alleen maar nieuwsgierig zijn en mensen niet snel zullen aanvallen.

Koninkpaarden in de Oostvaardersplassen

Wie ben jij en wat kom je doen?

Veel onderlinge interactie

Uiteindelijk hebben we ongeveer anderhalf uur bij en soms tussen de kudde doorgebracht. Dat was echt geweldig. Waar ik heel erg op hoopte was onderlinge interactie, want een foto van ‘vechtende’ paarden stond hoog op mijn foto verlanglijstje. Nou, daar was geen gebrek aan. Er waren continu wel twee of meer paarden die onderling ruzie hadden; er werd flink wat gesnuffeld, aan elkaar geknabbeld, wat harder gebeten, getrapt en soms echt flink gevochten. Gelukkig zonder veel gevolgen. Voor ons was het vooral zaak om goed op te letten, zodat we niet tussen de ruziënde paarden terecht kwamen.

Koninkpaarden in de Oostvaardersplassen

Macho gedrag

Koningpaarden in de Oostvaardersplassen

Even in de buurman of buurvrouw bijten

Een tweede ontmoeting in het Horsterwold

Na de middag was het tijd om richting natuurgebied Horsterwold in Zeewolde te vertrekken voor onze excursie met de ecokar. In een soort grote golfkar met aanhanger waar plek was voor ongeveer 20 mensen vertrokken we naar de ‘Stille Kern’ van het gebied. De excursieleider vertelde dat hij zijn best ging doen om de dieren te vinden, maar dat hij dit niet kon garanderen. Voor ons maakte dat eigenlijk niet eens zoveel meer uit; onze dag was al geslaagd. Maar ook hier hadden we enorme mazzel. Ongeveer halverwege de rit kwamen we wederom een grote kudde Konikpaarden tegen. Eerst stapte iedereen een beetje voorzichtig uit de ecokar, maar ook hier waren de dieren totaal niet onder de indruk van ons mensen en gingen ze gewoon door met waar ze mee bezig waren. We hebben wederom een flinke tijd tussen de paarden kunnen fotograferen en mooie ‘plaatjes’ kunnen maken.

Veulen

Veulen

Conclusie: we hebben echt een geweldige dag gehad in Flevoland. Voor iedereen die ook interesse heeft in de excursies met de flevo- en ecokar: meer informatie is te vinden op de website van Staatsbosbeheer https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *