Mijn eerste blog

Hier is hij dan (eindelijk) mijn eerste blog. Het schrijven van een blog is iets wat al langer op de planning stond, maar ik heb lang nagedacht over het hoe en waarom. Om bij het eerste te beginnen; als ik eerlijk ben is dat heel simpel: omdat het erg goed is voor de vindbaarheid van je website. Ik ben, net als veel van mijn collega’s trouwens, zo’n fotograaf met voornamelijk beeld en weinig tekst op mijn website. Helaas vinden Google en co. dat veel minder interessant en dat is ook wel te merken aan de bezoekersaantallen van mijn site. Dat kan en moet dus anders.

Kijkje achter de schermen bij mijn werk als fotograaf

De andere belangrijke ‘waarom’, is dat een blog een goed platform is om een kijkje achter de schermen te geven in mijn werk als fotograaf. Ik krijg regelmatig de opmerking te horen “maar je fotografeert bijna geen mensen, toch?”. Toen ik laatst mijn commerciële portfolio voor een expositie aan het samenstellen was, realiseerde ik me dat dit voor het grootste deel juist uit ‘mensenfoto’s’ bestaat. Die deel je alleen niet zo snel op Facebook of Twitter, waardoor iedereen die je daar volgt, ze niet te zien krijgt. Op mijn social media accounts post ik voornamelijk mijn ‘vrije tijd’ foto’s zoals natuurfoto’s, vakantiekiekjes of bijvoorbeeld een bijzondere vogel of insect die ik in de tuin gezien heb. En toen mijn hond Joep nog leefde deelde ik natuurlijk ook veel foto’s van hem. Dat gecombineerd met mijn afstudeerprojecten aan de fotovakschool en een vrij werk project (Development) dat toevallig ook over dieren gaat en je krijgt automatisch het stempel ‘dierenfotograaf’.

Bedrijfsfotografie

Voor de foto’s die ik privé maak, klopt dat beeld dus wel een beetje, maar mijn werk in opdracht is totaal anders. Ik werk bijna uitsluitend voor bedrijven en dan vormen dierenfoto’s een uitzondering tussen alle andere opdrachten. In opdracht maak ik veel ‘mensenfoto’s’; portretten, fotoreportages van evenementen of sfeerimpressies van locaties van één van mijn klanten in de zorg. Als mensen niet het onderwerp zijn, dan zijn dat vaak gebouwen of producten. Tijdens die opdrachten maak ik veel leuke dingen mee; een groep dames die je moet fotograferen met allemaal een goed humeur, waardoor je de rest van de dag vrolijk bent, een ochtend over wat mensen met een visuele handicap ervaren waar je foto’s van moet maken, waardoor je je realiseert hoe belangrijk goed kunnen zien voor een fotograaf is of een evenement in de markthal in Rotterdam dat je vast moet leggen en waarbij je op hele bijzondere plekken komt.

Het plan is om hier allemaal over te gaan schrijven; wat maak ik allemaal mee tijdens mijn werk, waarom maak ik de foto’s die ik maak en wat kom ik nog meer allemaal tegen rondom het onderwerp fotografie. Hopelijk kan ik hiermee een inkijkje geven in mijn werk; niet alleen de vrije tijd foto’s die ook op Facebook staan, maar ook de zakelijke opdrachten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *