Niet alle harige rupsen zijn gevaarlijk

Veelvraat

‘Help, een eikenprocessierups!’ Sinds de processierupsen en de overlast die ze kunnen veroorzaken regelmatig in het nieuws zijn, schrikken veel mensen als ze een harige rups tegenkomen. Want stel dat het een eikenprocessierups is en ze ernstige klachten krijgen van de haren. Gelukkig zijn er maar weinig harige rupsensoorten, die echt tot overlast kunnen leiden; de meeste zijn volledig ongevaarlijk.

Weelderige haardos

Voor mijn project heb ik inmiddels ervaring met verschillende harige rupsen, waaronder twee inheemse soorten, de Veelvraat en de Grote beer. Beide hebben aan het einde van het rupsenstadium een haardos waar mening mens jaloers op zou zijn. In principe probeer ik de rupsen zo min mogelijk met mijn blote vingers aan te raken, omdat ik bang ben dat ik ze beschadig. Ik gebruik meestal een kwastje om ze op een blad te zetten en zo op te pakken. Hiermee kan ik echter niet voorkomen dat ik soms per ongeluk dicht bij de rupsen in de buurt kom. Zeker als het er veel zijn (ik heb op dit moment rond de 35 Grote Beer rupsen) is de kans groot dat je bij bijvoorbeeld bij het verschonen van hun verblijf met de rug van je hand tegen een rups aankomt. Ik ben dus regelmatig in contact geweest met beide soorten en heb hier nog nooit problemen mee gehad. Gisteren was zelfs één van de rupsen ontsnapt en omdat ik hem niet alleen durfde te laten om iets van een bekertje te gaan halen om hem mee te vangen, heb ik hem op mijn hand laten kruipen en zo terug naar zijn verblijf gedragen. Ook daar had ik gelukkig geen last van.

Arctia caja

De rups van de Grote Beer heeft een weelderige haardos

Zwevend op zijn stekels

Bij de rupsen van de Grote Beer zijn de haren in het begin vrij hard, bijna stekels. Als deze rupsen zich bedreigd voelen, dan rollen ze zich op als een bolletje en gebruiken ze hun haren om zichzelf te beschermen. Hierdoor kunnen ze als het ware op hun stekels zweven. Dat is echt heel bijzonder om te zien; de eerste keer wist ik niet wat ik zag.
Kortom: voor harige rupsen zijn hun haren/stekels een belangrijke manier om zichzelf te verdedigen tegen vijanden. Bij de meeste soorten zijn deze stekels volledig ongevaarlijk en bij de soorten die wel irritatie veroorzaken is het pure pech dat wij als mensen met ze in aanraking komen. Ik hoop dat iedereen die dit leest niet gelijk terugdeinst als ze een harige rups zien en deze diertjes vooral gewoon laten leven.

Grote Beer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *