De vis met de onbekende oorsprong

Rineloricaria L010a

Volwassen dame

Bij het maken van mijn fotografieproject loop ik soms tegen lastige vraagstukken aan. In de meeste gevallen fotografeer ik dieren die in gevangenschap geboren worden. Veel dieren zijn nog steeds identiek aan hun neefjes en nichtjes in het wild, maar soms heeft de mens ook zijn stempel op bepaalde soorten gedrukt. Bij gedomesticeerde dieren, zoals honden en katten is dat heel duidelijk, maar soms is de herkomst van een bepaalde soort onbekend en weet men niet of het om een ‘echte’ soort gaat of om een door de mens gecreëerde variant. De vraag die dan ontstaat, is of je van zo’n ‘soort’ wel een serie van hun ontwikkeling moet maken. Dit is ook wat speelde bij de vissenserie, waar ik vorige week mee begonnen ben.

Zweepstaartmeerval

Januari vorig jaar kwam ik op het idee dat het leuk zou zijn om voor mijn project een zweepstaart meerval te gaan kweken en fotograferen. Dit zijn vissen met opvallend uiterlijk; ze hebben een lang, dun lijf met een bijzondere staart, die erg lijkt op een zweep. De meest verkochte soort in de aquarium winkels is de Rineloricaria sp. ‘red’ of L010a, dus ben ik op zoek gegaan naar wat meer informatie en daarbij kwam ik erachter dat niemand echt weet waar deze soort vandaan komt. Hij wordt niet in het wild aangetroffen en er is ook geen vangstlocatie bekend van de eerste groep vissen in gevangenschap. In dit soort gevallen vraag ik meestal raad in een Facebook groep, waar veel specialisten op dit gebied actief zijn en daar werd me aangeraden om voor een andere soort te kiezen, de Rineloricaria lanceolata. Al snel bleek dat deze soort bij een van mijn favoriete aquariumwinkels te koop was en ik heb daar een groepje gekocht. Een paar maanden later waren er voor het eerst eitjes en begin mei was de fotoserie van deze soort klaar.

Tweede soort

Rineloricaria L010a

Pasgeboren visje

Twee weken geleden kreeg ik een berichtje van een kennis, die mij al eerder met vissenseries geholpen had. Ze had eitjes van de Rineloricaria sp. ‘red’ die ‘s ochtends waren uitgekomen en vroeg wat ik de jonge vissen te eten had gegeven. In het gesprek kwam naar voren dat ze er toch wel iets anders uitzagen dan mijn jonge Rineloricaria lanceolata en we kwamen samen tot de conclusie dat we het beide toch wel erg leuk zouden vinden om ook van deze soort een serie van hun groei en ontwikkeling te maken. Dus ging ik nog dezelfde dag bij haar langs voor de eerste fotosessie.

Goed informeren

Rineloricaria L010a

Volwassen man

Maar dan blijft nog steeds de vraag, moet je van deze vissen wel een fotoserie maken? Ik heb hier uiteindelijk niet lang over hoeven na te denken. In eerste instantie heb ik een fotoserie willen maken van een zweepstaart meerval en dan is het voor de hand liggend om voor een ‘zuivere’ soort te kiezen die ook zo in het wild voorkomt. Nu is de situatie toch iets anders. Nu ik al de serie van de Rineloricaria lanceolata heb, is het misschien juist interessant om ook een serie van de Rineloricaria. sp. ‘red’ te maken. Ik ben natuurlijk geen bioloog/wetenschapper en wil ook niet op die stoel gaan zitten, maar het zou kunnen dat een vergelijking van de ontwikkeling van beide ‘soorten’ wetenschappers op een bepaald spoor kan zetten wat betreft hun herkomst. Wat mij opvalt bij de Rineloricaria sp.  ‘red’ is dat de dieren een vrij homogeen uiterlijk hebben; ze zien er bijna allemaal hetzelfde uit en hebben ook allemaal ongeveer hetzelfde formaat. Dan is denk ik de kans ook groter dat de ontwikkeling van de jonge vissen ongeveer gelijk verloopt. Daarnaast heb ik bij de foto’s op de website een klein stukje tekst geschreven, met wat uitleg hierover. Dit zal ik ook bij eventuele andere publicaties doen. Dan is het voor iedereen duidelijk wat de achtergrond van deze vissen is en welke eventuele kanttekeningen er bij de serie geplaatst moeten worden. Met deze aanvulling moet het volgens mij prima kunnen om een fotoserie te maken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *