Hoe fotografeer je een pasgeboren kalfje tegen een witte achtergrond?

Lakenvelder

Kalfje Guus

Deze week kreeg ik te maken met een nieuwe uitdaging; het fotograferen van een pasgeboren kalfje. Eerder heb ik al een blog geschreven over het fotograferen van extreem kleine dieren en welk objectief ik hiervoor gebruik, maar hoe zit dat met dieren die juist al relatief groot zijn als ze geboren worden? Tot nu toe was het grootste dier de Nederlandse Bonte Geit, maar die paste nog op mijn standaardopstelling op een tafel. Met het kalfje was dat niet meer het geval, dus moest ik iets nieuws verzinnen.

Op het randje

Voordat ik de afgelopen weken begonnen ben met het fotograferen van de geitjes was het grootste dier de Kerry Blue Terriër pup van de eerste serie. Daarna was het probleem vooral de te kleine diertjes. Ik heb natuurlijk al eerder nagedacht over hoe ik het zou moeten aanpakken als ik grotere dieren zou willen fotograferen, maar ik had mijn ideeën nog niet in de praktijk kunnen brengen. De geiten en het lammetje waren al een beetje op het randje. Al bij de tweede foto bleek dat de Bonte Geit boven mijn achtergrondscherm dreigde uit te steken. Dat kon ik gelukkig makkelijk oplossen met een groter scherm, maar met het kalfje ging dat niet.

Waar loop je tegenaan?

Ten eerste is een pasgeboren kalfje al zo groot en zwaar, dat het niet te doen is om hem op een tafel te tillen. Dat zou ook voor het diertje en de omstanders te gevaarlijk zijn, want zelfs op zeer jonge leeftijd hebben ze al veel kracht en zit een ongeluk in een klein hoekje als hij bijvoorbeeld zou proberen om van de tafel af te springen. Daarom was de meest voor de hand liggende oplossing een achtergrondrol van papier. Maar ook hierbij had ik nog wel een paar vraagtekens; zou het papier niet te glad zijn, waardoor het diertje kon uitglijden en hoe groot was het risico dat hij de opstelling met statieven en al om zou trekken? Het tweede probleem was dat zowel de moeder als het kind niet teveel stress van de fotosessie mocht ondervinden. Waar schapen en geiten meestal meerdere jongen tegelijkertijd krijgen en niet in paniek raken als er eentje even weg is, krijgen koeien in de meeste gevallen maar één kalfje, waarvan ze natuurlijk niet gescheiden willen worden. Dus moest ma ook een rol spelen tijdens de fotoshoot. Het liefste zo dat ze elkaar konden zien en rustig samen op en naast de achtergrondrol konden staan.

Nerveus

Van Kinderboerderij Klaverweide had ik doorgekregen wanneer het kalfje ongeveer verwacht werd, maar meneer liet nogal op zich wachten. Ik begon me langzaam af te vragen of ik het wel zo erg zou vinden als het om één of andere reden niet door zou gaan. Ik was er namelijk nog helemaal niet van overtuigd dat het fotograferen van een kalfje tegen een witte achtergrond wel zou lukken. Misschien was ik wel te ambitieus en moest ik maar accepteren dat bepaalde dieren niet geschikt zijn om te volgen. En toen kwam afgelopen zondagochtend het telefoontje dat ik kon komen. Ik had alles goed voorbereid en had een duidelijk plan, maar zou dat in de praktijk ook werken?

De fotoshoot

Ik ging naar de kinderboerderij en begon met het opzetten van de studio opstelling. In de stal, onder het toeziend oog van de geiten, die alle spullen en wat ik allemaal aan het doen was, super interessant vonden. Ook dat was nog een factor waar ik rekening mee moest houden, dus ik ben begonnen met een paar proef flitsen om te kijken hoe de geiten zouden reageren, maar die trokken zich er echt helemaal niets van aan en gingen gewoon door met wat ze aan het doen waren. Toen alles klaar stond was het tijd om het kalfje en zijn moeder te gaan halen. We waren bang dat de tweede koe moeilijk zou gaan doen als haar medebewoonster en haar zoon weg gingen, maar dat was gelukkig niet het geval. Floortje ging netjes aan de kant en liet Geertje en Guus zonder problemen voorbij lopen. Het duurde even voordat ze bij de foto opstelling waren, want ze hadden allebei niet echt zin om door te lopen, maar daar aangekomen, ging het beter dan verwacht. Kalfje Guus bleef netjes stilstaan. Hij begon alleen uitgebreid te plassen, want niet helemaal de bedoeling was. Gelukkig is er gemakkelijk een stuk van de papierrol af te knippen, dus dat kon snel worden opgelost. Ook zijn moeder bleef vrij rustig. Behalve toen de varkens van de kinderboerderij naar binnen kwamen om een kijkje te nemen. Die mochten natuurlijk niet bij haar kind in de buurt komen en werden weggejaagd. Het fotograferen was binnen een paar minuten klaar en daarna konden moeder en kalf weer terug naar hun eigen stal.

Meegevallen

Al met al is alles me heel erg meegevallen. Het enige lastige was dat de rol van 1,35m breed nu al aan de kleine kant was en ik een beetje moest passen en meten om Guus er helemaal op te krijgen. De volgende keer is dat gelukkig gemakkelijk op te lossen door mijn grotere rol van 2m mee te nemen. Het papier was geen enkel probleem voor het kalfje om op te staan, het bleef prima liggen en mijn flitsers waren sterk genoeg om een groot dier goed mee uit te lichten. Ook leek het kalfje nauwelijks onder de indruk van het hele gebeuren en werkte hij braaf mee. Dit geeft me vertrouwen voor de toekomst. Ik verwacht een leuke en interessante serie over de groei van een kalfje te kunnen maken, maar kan nu ook gaan nadenken over andere grote dieren, zoals een veulen en heel misschien in de toekomst wel grote dierentuin dieren, zoals een olifant, zebra of giraffe.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *