Mijn nieuwe fotografietool: High key fotografie

Kootwijkerzand

Kootwijkerzand

Je bent nooit te oud om te leren en stilstand is achteruitgang. Lekker cliché en een beetje afgezaagd, maar toch eigenlijk ook wel heel belangrijk om in je achterhoofd te houden, zeker als fotograaf. Daarom probeer ik regelmatig workshops te volgen om nieuwe vaardigheden te leren of bestaande kennis op te halen. Maar het is soms lastig om zinvolle workshops te vinden; veel zijn gericht op beginnende fotografen en basisvaardigheden zoals de camera handmatig instellen. Afgelopen week heb ik een workshop gevolgd die wel heel erg zinvol was; High key fotografie van Loulou Beavers. Buiten dat ik weer een extra tool aan mijn fotografen toolbox heb kunnen toevoegen, vond ik het ook erg motiverend om op deze manier mijn vaardigheden verder te ontwikkelen.

High key

High key belichting is eigenlijk expres een ‘foute’ foto maken. Het komt erop neer dat je de foto doelbewust flink overbelicht waardoor je een kunstzinnig en bijna getekend effect krijgt. Dat klinkt niet zo ingewikkeld, maar het is toch een stuk lastiger dan het lijkt. Want hoeveel moet je nu precies overbelichten? Doe je dat te weinig, dan blijft er teveel achtergrond zichtbaar in de foto, wat later lastig te corrigeren is. Belicht je teveel over, dan kunnen belangrijke elementen in de compositie wegvallen, waardoor het beeld er vreemd kan gaan uitzien. Tot overmaat van ramp blijkt het schermpje van je camera ook niet 100% betrouwbaar, dus zal je andere manieren moeten vinden om de foto goed te kunnen beoordelen. Een hele uitdaging dus.

Landschap

High key belichting is niet geschikt voor elk onderwerp. Tijdens de workshop begonnen we met fotograferen in een open stukje bos. Op zoek naar blaadjes en takjes, die mooi afsteken tegen de strakke blauwe lucht (waar we echt super mazzel mee hadden). Dit was een goede manier om te beginnen met deze vorm van fotografie, maar ik vond het nog best lastig om een onderwerp te vinden dat geschikt was om ook een interessante foto te maken met bijvoorbeeld een sterke compositie. Deel twee van de ochtend gingen we naar een prachtige plek; Kootwijkerzand. Dit gebied lijkt een beetje op een kruising tussen een maanlandschap en de Afrikaanse savanne met grote zandvlaktes met daarop eenzame bomen, voornamelijk Vliegdennen. Door het lichte zand is dit gebied erg geschikt voor High key fotografie. Hier hebben we anderhalf uur mogen ronddwalen, waardoor er meer dan genoeg tijd was om van alles uit te proberen en de techniek beter onder de knie te krijgen.

Kootwijkerzand

Kootwijkerzand

IJslandse Paarden

‘s Middags stond er een ander leuk onderdeel op het programma; het fotograferen van IJslandse paarden. Ik ben mijn eerste blog ooit begonnen met de opmerking dat ik een beetje van het stempel dierenfotograaf af wil komen, maar dat lukt nog niet altijd even goed, want qua resultaat ging dit deel van het programma me toch weer het beste af. Waar ik een beetje verbaasd over was, want het was de eerste keer dat ik een niet-wild paard gefotografeerd heb en ik spreek nog niet zo goed ‘paards’. Ik had eigenlijk verwacht dat we achter een hek zouden blijven staan, maar deze paarden waren zo vriendelijk dat we onder het draad door mochten en ze echt van heel dichtbij konden fotograferen. Soms een beetje van te dichtbij, want sommige dieren vonden met mensen knuffelen leuker dan op de foto gaan. Wat behoorlijk lastig kan zijn als je als fotograaf heel erg je best aan het doen bent om het paard zo goed mogelijk op de foto te krijgen. Vooral de witte paarden waren erg geschikt voor High key fotografie en gelukkig was één van hen een waar Supermodel, die minuten lang keurig in de houding bleef staan.

Ijslander

IJslands paard

Wat ik vooral erg leuk aan deze dag vond, is dat ik weer een nieuw gereedschapje heb kunnen toevoegen aan mijn fotografie gereedschapskist. Ga ik nu elke keer en overal High key foto’s maken? Nee, natuurlijk niet, maar deze techniek is weer een stapje in de richting van meer creatieve en minder registrerende fotografie en een leuke techniek om verder mee te experimenteren op momenten die daarvoor geschikt zijn. Voor iedereen die op zoek is naar een uitdagende workshop waarbij creativiteit centraal staat, kan ik de high key workshop van Loulou Beavers dus van harte aanbevelen. Meer informatie is te vinden op haar website https://www.photo-moments.nl/index.php

Paard

Soms moet je van de gelegenheid gebruik maken en ook nog even iets anders proberen; Paard Low key

 

Ijslands paard

Ijslands paard High key

Paard

Paard high key

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *