Herfstfotografie in Lage Vuursche

Bos met herfstkleuren

Elk jaar probeer ik in de herfst minimaal één dag op pad te gaan om te gaan fotograferen. Je hebt natuurlijk de paddenstoelen die veel gefotografeerd worden, maar ik vind het zelf ook erg leuk om landschapsfoto’s in het bos te maken, zeker als er mooie herfstkleuren zijn. Voor herfstfotografie ga ik meestal naar de Utrechtse Heuvelrug. Deze week heb ik een gebied bezocht waar ik nog niet eerder geweest was; De Vuursche in Lage Vuursche. Een prachtig gebied met vooral veel (bijzondere) paddenstoelen.

Het gebied

Het dorpje Lage Vuursche is al een bezienswaardigheid op zich. Natuurlijk met kasteel Drakensteyn, maar er zijn ook een leuke boswinkel en veel gezellige restaurantjes en terrasjes te vinden. Iets buiten het dorp vind je de parkeerplaats aan de Zwarteweg, waar verschillende wandelingen beginnen. Dit is erg slim aangelegd; de weg is eenrichtingsverkeer en overal zijn plekken gemaakt waar je kunt parkeren. Omdat de wandelroutes de weg meerdere keren kruisen, kun je op meerdere plekken beginnen met wandelen. Ik heb zelf de wandelroute Beukenwoud gekozen. Deze is ongeveer 4 km lang en gemarkeerd met gele paaltjes. Het gebied rondom Lage Vuursche is een veelzijdig bosgebied. Van een donker dennenbos tot heidegebieden en mooie loofbossen; je komt het allemaal tegen. Daarom vind ik het om te fotograferen een interessant bos. Het is niet steeds hetzelfde en je kunt veel verschillende dingen uitproberen. Wat me ook opviel, is dat in De Vuursche zeer veel paddenstoelen te vinden zijn. Veel grote groepen, die je normaal niet zo vaak ziet, maar ook veel verschillende soorten.

Afwisselend bos

Afwisselend bos

Paddenstoelen fotograferen

Als je aan fotografie in de herfst denkt, kom je automatisch uit bij paddenstoelen. Zelf vind ik dat nog best wel een lastig onderwerp. Je wilt eigenlijk liever niet thuiskomen met de foto’s die je in elke paddenstoelengids ziet en er iets bijzonders van maken, maar dat is nog best een uitdaging. Omdat ik twee weken lang mijn nek flink belast had met veel photoshop werk, had ik besloten om mijn systeemcamera mee te nemen en mijn zware spiegelreflexcamera thuis te laten. Van de ene kant was ik hier blij mee; mijn systeemcamera heeft namelijk een klapbaar scherm, wat erg handig is om dingen laag bij de grond te fotograferen zonder dat je gelijk plat op je buik hoeft te gaan liggen. Van de andere kant mis ik bij deze camera toch wel de zoeker, zeker bij het scherpstellen (en natuurlijk de kwaliteit van een fullframe camera en professionele objectieven). Bij paddenstoelen fotograferen is het beter om voor een gebied te kiezen waar het toegestaan is om van de paden af te gaan. Daar kom je toch wel de meest bijzondere en gave exemplaren tegen (helaas zijn er nog steeds mensen die denken dat het leuk is om paddenstoelen kapot te maken). Het is ook handig om iets van een plastic zak mee te nemen of waterdichte kleding aan te trekken, want je wilt de paddenstoelen het liefste op ‘ooghoogte’ fotograferen en daarvoor zal je veel op je knieën moeten gaan zitten. Wat verder belangrijk is, is om goed naar alles rondom de paddenstoel te kijken; liggen er geen storende takjes in de weg of grassprietjes die op de verkeerde plek in beeld staan? Het is zonde om daar pas thuis achter te komen, waar je er bijna niets meer aan kunt doen. Met behulp van een stokje kun je dit soort storende elementen vaak wel uit beeld halen. Wat ook leuk is bij paddenstoelenfotografie, is om met licht te experimenteren. Neem eens een zaklampje mee, om een bepaald deel te ‘highlighten’ of gebruik eens de flitser. Dit kan hele mooie resultaten opleveren, vooral bij de sporen aan de onderkant van de paddenstoel.

Paddenstoel

De sporen van een paddenstoel kun je ‘highlighten’ met bijvoorbeeld een flitser

Niet alleen paddenstoelen

Naast de paddenstoelen zijn er nog veel meer interessante dingen om te fotograferen. Allereerst natuurlijk het bos in herfstkleuren. Zelf kijk ik altijd uit naar Berkenbomen omdat deze met hun witte stam met donkere vlekken een foto erg interessant kunnen maken. Ook in de herfst zijn er nog bloemen die bloeien of op een mooie manier uitgebloeid zijn, zoals distels. In de meeste bossen zijn vaak nog verschillende soorten bessen te vinden en ook het schors van een boom kan hele bijzondere foto’s opleveren. Onderwerpen genoeg dus.

Voor meer informatie over De Vuursche https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/utrechtse-heuvelrug

Schors

Het schors van een boom kan ook interessant zijn om te fotograferen

Paddenstoel

Paddenstoel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *