De ene luis is de andere niet

Luizen

De luizen, die ik gekocht heb als erwtenluizen

Een van de series die voor Development al langer op mijn verlanglijstje staat, is het Lieveheersbeestje. Ik heb ooit een aantal jaar geleden een poging gewaagd, maar kwam allerlei problemen tegen, zoals een objectief dat eigenlijk niet genoeg kon vergroten en ontsnappende bladluizen. Die problemen heb ik inmiddels bij andere series opgelost, dus wilde ik dit jaar graag nog een keer proberen. Daarbij bleek dat het verzorgen van Lieveheersbeestjeslarven nog niet zo makkelijk is.

Welk voer

Omdat ik de laatste jaren in de tuin geen eitjes tegengekomen was, besloot ik contact op te nemen met een aantal webshops, die larven aanbieden voor de biologische ongedierte bestrijding. Een van hen was zo aardig om dezelfde dag nog een aantal eitjes op te sturen. Eerder was ik al begonnen met de voorbereidingen voor de serie, want de larven moeten natuurlijk ook te eten hebben. Omdat ik geen idee had hoeveel luizen ik buiten zou kunnen vinden en de larven nogal vraatzuchtig zijn, waardoor je er veel nodig hebt, had ik nog een back-up nodig. Ik wist dat er voor pijlgifkikkers potten met erwtenluis te koop zijn, dus dat leek me een goede oplossing. De lokale dierenwinkel, waar ik altijd voer voor mijn gekko’s ga halen, had geen erwtenluizen, dus heb ik ze via een webshop besteld.

Erwtenplantjes kweken

Tegelijkertijd ben ik hard aan de slag gegaan met het kweken van erwtenplantjes, om de luizenkweek op gang te blijven houden. Dit gaat heel gemakkelijk met een pak gedroogde erwten, die je in de supermarkt kunt kopen. Als je deze een nacht in warm water laat weken, gaan ze vrijwel direct kiemen en heb je vrij snel kleine erwtenplantjes, waar de luizen hun voedsel kunnen vinden. Toen de eitjes binnenkwamen was ik dus voor mijn gevoel prima voorbereid; ik had meerdere potjes met erwtenluizen en erwtenkweekjes staan en daarnaast ook nog een pot met luizen die ik in de tuin gevonden had, voor het geval dat. De eitjes kwamen na een paar dagen uit en al snel ontstond het eerste probleem. Ik had de faunabox, waar de eitjes inzaten, extra beveiligd met 2 lagen heel fijn gaas, maar dat bleek niet fijn genoeg, waardoor de Lieveheersbeestjeslarven konden ontsnappen. Gelukkig kon ik de meeste weer terugzetten, maar daar moest ik wel snel een oplossing voor vinden. Ik had gelukkig een aantal kweekpotten voor fruitvliegen bewaard en die hebben gaas dat nog fijner is. Omdat de larven natuurlijk moeten eten, deed ik er gelijk een aantal luizen bij. In de meeste gevallen erwtenluizen, maar ik maakte ook een pot met luizen uit de tuin.

Erwtenluis giftig?

Na een dag begon het me op te vallen dat ik steeds minder larven zag. Waren ze dan toch ontsnapt of gingen ze ergens dood aan? Op een bepaald moment begon ik te vrezen dat ook deze poging niet zou lukken, maar gelukkig was er 1 pot waar nog wel een paar larven overgebleven waren. Dit was de pot met de inheemse larven. De erwtenluizen zijn een stuk groter dan de luizen, die ik in de tuin gevonden had, dus misschien waren deze te groot voor de Lieveheersbeestjeslarven? De afgelopen dagen merkte ik dat de tuinluizen kweek toch wel hard kleiner werd en op een bepaald moment begonnen de larven heel actief door de pot te lopen, opzoek naar eten, dus ben ik in de tuin nieuwe luizen gaan zoeken, maar dat waren er niet zo heel veel. Daarom besloot ik één van de Lieveheersbeestjeslarven in een pot met erwtenluis te zetten. De larven waren een stuk groter geworden, dus misschien was dat probleem nu opgelost. Het diertje had binnen een paar minuten de eerste erwtenluis gevangen en begon hem op te eten. En toen gebeurde er iets vreemds; in plaats van op zoek gaan naar een nieuwe luis, bleef hij stil op één plek zitten. Een paar uur later was duidelijk dat hij dood was. Ik kan hier geen andere conclusie uit trekken dan dat erwtenluizen giftig zijn voor de larven van het Tweestippelig Lieveheersbeestje. Ik heb geen idee waarom en hoe dat zit en ik vraag me af of er wel iets over bekend is, want er zullen niet veel mensen zijn die deze twee soorten ooit bij elkaar gezet hebben. Natuurlijk ga ik op zoek naar meer info hierover en mocht ik die vinden, dan zal ik er nog een blog over schrijven.

Luizen

Erwtenplantje vol met luizen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *