Dagje macrofotografie in de Dordrechtse Biesbosch

Bont zandoogje

Bont zandoogje

Nu we aan het einde van de zomer toch nog een beetje mooi weer hebben, moet je daar als fotograaf natuurlijk van profiteren. Daarom ben ik gisteren met camera en macrolens op pad gegaan in het Dordrechtse deel van de Biesbosch. Hier kun je als macro liefhebber echt je hart ophalen. Er is van alles te zien; bloemen, bijzondere insecten, bessen en vooral ook veel kikkers. Macrofotografie is in mijn ogen zeker geen makkelijke vorm van fotografie, omdat je best veel vergt van jezelf en je apparatuur en het een uitgading is om meer dan een simpele registrerende foto te maken.

Griendmuseumpad

Het Griendmuseumpad

Griendmuseumpad

Mijn vertrekpunt was het bezoekerscentrum Dordrecht, waar je veel informatie over het gebied kunt vinden. Van daaruit kun je met een pontje (volledig op zonne-energie) voor €1,80 naar de overkant varen naar het Griendmuseumpad, een wandeling van ongeveer 5 km. Omdat ze meeste wandelroutes bij het bezoekerscentrum beginnen en niet iedereen de moeite neemt om over te varen, is het hier lekker rustig en kun je op je gemak fotograferen. Zelfs op een zaterdag aan het einde van de zomervakantie met prachtig weer.
Het pad bestaat uit gemaaid gras met aan beide zijkanten hoge planten, waar het krioelt van het leven. In deze tijd van het jaar bloeit de Reuzenbalsemien en daar staat het echt helemaal vol mee. Deze plant heeft twee gezichten; van de ene kant is het een invasieve soort, die in Nederland eigenlijk niet thuis hoort, op veel plekken de bestaande vegetatie overwoekerd en inmiddels op de lijst van verboden planten staat, maar van de andere kant is het een hele goede plant voor bijen, hommels en andere insecten. Naast bijen en wespen ben ik ook een aantal andere bijzondere insecten tegengekomen; een hele kluwe rupsen van de Dagpauwoog vlinder, een Hornaar en zelfs een Muskusboktor, een in Nederland vrij zeldzame soort. Ik had gehoopt om ook nog een aantal vlinders en libellen te kunnen fotograferen, maar buiten één vlinder is me dat niet gelukt. Het lijkt erop dat het seizoen hiervoor dit jaar al vroeg  afgelopen is.

Bij op Reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera)

Bij op Reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera)

Muskusboktor (Aromia moschata)

Muskusboktor (Aromia moschata)

Rups van de Dagpauwoog

Rups van de Dagpauwoog

Kikkers

Omdat je in de Biesbosch overal water vindt, zijn er ook veel kikkers. In het begin zie je alleen wat bewegen en heb je pas door dat er een kikker zat, op het moment dat die al lang weer weg is, maar hoe meer je erop gaat letten, hoe eerder je ze ziet. Uiteindelijk kon ik er twee keer eentje ontdekken, voordat hij weggesprongen was en deze bleven ook nog heel braaf zitten, zodat ik ze goed kon fotograferen. Het waren in beide gevallen Groene Kikkers; echt prachtige diertjes. Naast de dieren ben ik ook nog een aantal bijzondere distels en bessen tegengekomen.

Groene Kikker

Groene Kikker

Uitdaging macrofotografie

Zoals ik al zei vind ik macro best een lastige vorm van fotografie. Omdat de scherptediepte sterk afneemt, naarmate je dichterbij het onderwerp komt, is het lastig om genoeg scherp te krijgen (zeker als je op dat gebied een enorme pietlut bent, zoals ik) en heb je de neiging om voor een klein diafragma te kiezen. Het nadeel daarvan is dat storende elementen op de achtergrond ook meer gaan opvallen. Maar je wilt eigenlijk niet een puur registrerende foto maken (zeg maar de foto’s die je in een natuurgids ziet, wel mooi maar vooral bedoeld om het onderwerp zo scherp en duidelijk mogelijk weer te geven) dus zijn dat soort elementen een probleem. Daarom kies ik tegenwoordig vaker voor een wat groter diafragma, maar het blijft een beetje zoeken wat voor een bepaalde situatie de juiste keuze is. Buiten dus de technische uitdaging moet je jezelf ook vaak letterlijk in allerlei bochten wringen; gewoon hoppa met blote armen de brandnetels in, heel lang in een rare houding gebogen staan, waardoor je na afloop net een oud vrouwtje bent, of half liggend op de grond fotograferen. En zie dan je camera maar eens stil te houden. Maar dat alles maakt het ook juist weer een hele leuke uitdaging. Dus hou je van bijzondere bloemen en insecten en/of macrofotografie, dan is de Dordrechtse Biesbosch zeker een aanrader.

Voor meer informatie: www.biesboschcentrumdordrecht.nl

Braam

Braam

Zweefvlieg

Zweefvlieg

Distel

Distel

Bessen

Bessen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *