Is slecht weer wel zo slecht als het om fotograferen gaat?
Het regent zo hard dat er bijna geen verschil meer is tussen water en landJe eerste gedachte als je een dagje gaat fotograferen is vaak, ‘hopelijk is het weer goed, maar wat is eigenlijk goed weer om te fotograferen? De meeste mensen zullen zeggen droog en zonnig weer. Dat heeft zo z’n voordelen, maar is zeker niet altijd ideaal. Deze week ben ik erachter gekomen dat omstandigheden, die je normaal zou typeren als super slecht fotografie weer (een heuse wolkbreuk), ook tot bijzondere foto’s kunnen leiden.
Wolkbreuk
De locatie voor mijn onverwachte ontmoeting met ‘regenfotografie’ was de Wereldhavendagen in Rotterdam. Ik woon mijn hele leven al in de buurt van Rotjeknor, maar was nog nooit naar het (misschien op de marathon na) grootste jaarlijkse evenement van de stad geweest. Een goede reden om dit jaar eindelijk eens te gaan. De dag begon met redelijk mooi weer en ik startte mijn wandeling langs de schepen aan het einde van de Parkkade en liep via de Westerkade, Veerhave en Willemskade richting de Erasmusbrug. Bij de Veerhave begon het serieus te betrekken, wat ik eigenlijk niet zo erg vond, want dat zorgde ervoor dat het licht veel mooier werd dan daarvoor; van grijs met af en toe een bleek zonnetje, maar meer intensere kleuren en vooral een interessantere lucht. Halverwege de Willemskade begonnen de eerste grote druppels te vallen en uiteindelijk werd het rennen om de beschutting van de Erasmusbrug op te zoeken. En toen barstte het echt volledig los. Grote bellen op de plassen, die in een razend snel tempo ontstonden en binnen een paar minuten zag je bijna niet meer het verschil tussen de kade en de Maas. En dan komt je fotografie instinkt naar boven; ‘moet ik hier geen foto van maken?’. Dus capuchon op en richting het einde van de overkapping. Ik bleef hier denk ik nog zo’n twee meter vanaf, maar ondanks dat werd ik nog steeds flink nat, net als mijn camera.
Voor- en nadelen
Hierbij kom ik gelijk bij het grote nadeel van fotograferen in de regen. Naast dat je moet zorgen dat je zelf zo goed mogelijk beschermd bent tegen het slechte weer, moet je ook rekening houden met je apparatuur. Mijn spiegelreflex is (als het goed is) zo gemaakt dat hij tegen regen kan, maar bijvoorbeeld mijn systeemcamera is veel minder robuust. Dat is toch even iets om rekening mee te houden. Het zou zonde zijn als een regenbui het einde van je camera zou betekenen. Een ander lastig punt zijn de druppels die op de lens komen. Op dat gebied is de systeemcamera weer fijner. Doordat de objectieven zo klein zijn, is ook het glasoppervlak klein en komen er relatief minder druppels op. Dat is met bijvoorbeeld mijn Canon L-lenzen wel anders; dan zijn echte water vangers. Je moet dan goed uitkijken dat je niet teveel opgeslokt wordt door het fotograferen zelf, zodat je vergeet om de lens af en toe schoon te maken en je niet thuiskomt en allemaal foto’s met grote vage druppels erop. Wat het nog meer moeilijk maakt, is dat je in een regenbui veel minder licht hebt dan bij goed weer. Zeker als het flink tekeer gaat kan het heel erg donker zijn. Daar zal je dus je instellingen op aan moeten passen, door bijvoorbeeld een hoge ISO te kiezen. Dat zijn dus lastige puntjes, maar fotograferen met regen kan ook gewoon heel erg leuk zijn. Getriggerd door mijn ervaringen in Rotterdam ben ik ook eens tijdens een regenbui met mijn macrolens de tuin ingelopen. Dan kom je toch wel bijzondere dingen tegen, zoals spinnenwebben die door de druppels een waar kunstwerk worden of bloemen die als een soort beker het regenwater opvangen. Conclusie: als je buiten gaat fotograferen is droog weer met een zonnetje best lekker, maar ook in minder prettige omstandigheden kun je bijzondere en mooie foto’s maken, dus dat is zeker een keer het proberen waard.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!