Ode aan de toiletjuffrouw

Deze serie heb ik gemaakt voor mijn opleiding aan de fotovakschool. In het plan van aanpak omschreef ik het doel van de serie als volgt:
Bij bezoeken aan openbare toiletten valt me elke keer weer op hoe aardig en vriendelijk de mensen zijn die daar werken, terwijl het beroep van toiletjuffrouw een niet erg positieve naam heeft. Toen ik op internet ging zoeken naar foto’s van toiletjuffrouwen, kwam ik alleen maar plaatjes van clichés tegen; bijvoorbeeld een dame met een theedoek op het hoofd en rubberen handschoenen aan. Dit kwam dus helemaal niet overeen met mijn waarnemingen in openbare toiletten. Met een serie portretten wil ik een beeld geven van de werkelijkheid, namelijk dat toiletjuffrouwen hele gewone en vaak vriendelijke mensen zijn en niet voldoen aan het clichébeeld van de toiletjuffrouw.

Dus ben ik op zoek gegaan naar toiletdames die mij wilden helpen door model te staan. Dat is gelukt met als gevolg de onderstaande serie. Met name het portret van Bep van Nieuwenhuizen (foto 2) blijkt veel mensen aan te spreken. Inmiddels prijkt deze foto in Den Bosch en Nijmegen op de wand van een restaurant als vervanging van een echte toiletdame (natuurlijk in overleg met Bep, die dit gelukkig ook erg leuk vindt).